Móric
14 °C
17 °C

PM: Átverték a fővárost a hirdetésekkel

2013.04.04. 12:48 Módosítva: 2013-04-04 12:49:44

Hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz a budapesti hirdetőoszlopok és utasváró pavilonok hirdetési felületeinek hasznosítása miatt Hanzély Ákos, a Párbeszéd Magyarországért (PM) képviselője. A politikus szerint az elmúlt években több százmillió forintos kár érhette a Fővárosi Önkormányzatot és a magyar államot.

Hanzély Ákos csütörtöki sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a főváros az előző ciklusban kötött szerződést a Mahír Cityposter Kft.-vel a hirdetőoszlopok, az Intermédia Kft.-vel pedig az utasváró pavilonok hirdetési felületeinek hasznosítására. Az ügyletet már a szerződéskötéskor az "évtized mutyijának" kiáltották ki - mondta.

A politikus most azért tesz tesz feljelentést ismeretlen tettes ellen a Budapesti Rendőr-Főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztályán, mert szerinte jelenleg a szerződések minimális előírásait sem tartják be a cégek, illetve ezeket a Fővárosi Önkormányzat nem kéri számon.

Mint mondta, a Mahír a szerződésben vállalta, hogy évi 3000 plakáthelyet biztosít Európa-szerte Budapest reklámozására, amit azonban a főváros még soha sem vett igénybe. A PM politikusa szerint ez egy évente 100 millió forintos elmaradt fővárosi hirdetési lehetőség.

A másik szerződéssel kapcsolatban pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az Intermédia Kft. ingyen használhatja az utasvárók hirdetési felületeit, ezért cserébe azonban vállalta a várók karbantartását és a rongálások kijavítását. Ennek ellenére Budapesten az utasvárók nagy része összefirkált, graffitis, a Fővárosi Önkormányzat pedig nem kéri számon a cégen a szerződésszerű teljesítést - tette hozzá.

Arra is kitért: bár a cég ingyen kapja a hirdetési felületet, azok áfatartalmát be kell fizetni. Ugyanakkor - folytatta - csak a Nagykörúton mintegy 400 hirdetési felülettel több került ki a szerződésben rögzítettnél, amelyek után viszont nem fizetnek áfát. A politikus feljelentése szerint így a magyar államot 100 milliós nagyságrendben érte kár az elmúlt években.