János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nincs hova mennie 320 pestszentlőrinci kisiskolásnak

2013.04.06. 10:52

Helyhiányra hivatkozva 320 iskolába készülő gyermek beiratkozási kérelmét utasították el helyhiányra hivatkozva a XVIII. kerületben – írja a Lőrinci Magazin nevű blog.

A blognak nyilatkozó iskolaigazgatók elmondása szerint a helyzet előre látható volt: idén robbant az az „időzített bomba”, ami az óvodai férőhelyek mesterséges felduzzasztásának következményeként állt elő.

A blog szerint tovább rontotta a helyzetet, hogy az új közoktatási törvény szerint az iskolába jelentkezőknek idéntől elég augusztus 31-ig betölteni a hatodik életévüket, szemben a korábbi gyakorlattal, amelyben május 31-nél húzták meg a vonalat.

A kerület specialitása, hogy az „oktatási rendszer budapesti viszonylatban mért relatív fejlettsége” miatt sokan Gyálról és Vecsésről is ide iratják be a gyerekeiket szívességi lakcímbejelentések alapján, ami tovább növeli a kapacitáshiánnyal küzdő intézmények leterheltségét.

A problémákról értesülve Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke törvényjavaslatot készített elő az első osztályok létszámának 26-ról 32-re, illetve párhuzamos osztályok esetében 30-ra való felemelésére, ugyanakkor ezzel a nehezebben beilleszkedő gyerekek kerülnének hátrányba, akiknek később akár maradandó tanulási nehézségei is keletkezhetnek a kibővített osztálylétszámok miatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!