Összefog a NAV és a Közterület-felügyelet

2013.04.07. 10:25 Módosítva: 2013.04.09. 13:08

Együttműködési megállapodást írtak alá a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága és a Budapest Főváros Közterület-felügyelete vezetői – tudatta az Objektív Hírügynökséggel Suller György Attila őrnagy, vám- és jövedéki szóvivő. A két hatóság szándéka szerint összehangolt fellépéssel, egymás folyamatos tájékoztatásával kívánja a fővárosi közterületek rendjét, közbiztonságát, és a lakosság biztonságérzetét megtartani, növelni.

A megállapodásban már megjelentek a 2013 évet érintő új jogszabályi változások is. A júliustól hatályba lépő Trafik törvény betartása érdekében a hatóságok a dohánytermékek értékesítését engedély nélkül folytató gazdálkodókkal szemben közösen intézkednek.  A Közterület-felügyelet munkatársai illegális fémkereskedelem gyanúja (például nagy mennyiségű fémhulladékot szállító gépjárművek, feltételezhető telephelyek, lerakatok) esetén soron kívüli értesítik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőreit. Folytatódik a jövedéki termékek – különös tekintettel az adójegy nélküli dohánytermékek – közterületen történő illegális értékesítésének ellenőrzése.

A Közterület-felügyeletnek további feladatként lehetősége nyílik jogsértés esetén az áruk, eszközök, ideiglenesen elvételére, majd azok további eljárás érdekében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékes szervének történő átadására, ami így bizonyítékként felhasználható.