Rapid Skoda ugrik a kutyaszarra

2013.04.12. 15:23 Módosítva: 2013.04.12. 15:31

„Szépen elrendezett világban élhetünk, nem lesz semmi baj velünk, ha jók leszünk” búg Katona Klári hangja a Horváth Mihály téri iskola elé kitett hangszórókból. A hangszórók mellett félkörben hat vadonatúj zöld-sárga járőrkocsi dekkol a díszburkolaton, mellettük sötétkék egyenruhába bújt közterület-felügyelők feszítenek. Várják Kocsis Mátét, a VIII. kerület polgármesterét, hogy ünnepélyesen is átadja a kocsikat.

Az előzetes sajtóanyag szerint a polgármester az autókért cserébe határozott fellépést fog kérni a köztéri rend őreitől, például a szemetelők, csikkeldobók ellen. Végignézve a felügyelői állományon, valóban domborodnak a kisebb-nagyobb pocakok, na de hogy villogó járőrkocsik üldözzék a megtévedt józsefvárosi dohányosokat, kicsit túlzásnak tűnik.

A téren fúj a szél, csattognak a járművekre kihelyezett kis papírzászlók. Gimnáziumba igyekvő diákok széles mosollyal mennek el a parádé mellett, majd ki-kitekingetnek a fenti tanteremablakokból. Talán arra számítanak, hátha lepottyan nekik is egy kis sütemény Kocsis Mátétól.

Megérkezik a királyi tévé operatőre, a vágóképek kedvéért bekapcsolják a villogókat, amik közepén a JFK felirat virít. Azaz bocsánat, JKF, félreolvastam.

„Szépen álljál, ne támaszkodjál!”, zörren egyik felügyelőjére a főnök, mégis hogy mutatna már a híradóban egy henye egyenruhás. A Baross utcai lehajtóhoz beáll egy lepukkant rendőrautó, majd kollegiális üdvözletváltás után továbbgurul. Ekkor veszem észre, hogy az öt új Skoda Rapid, és a VW kisbusz festése ugyanaz mint a rendőrautóé, csak éppen zöld-sárgában (ami a kerületi címer két színe), nem piros-kékben.

Körbekérdezek, hamarosan meg is tudom, hogy a közterület-felügyeletnek már több járőrkocsija van, mint a kerületi kapitányságnak, sőt a személyi állomány száma is lassan a rendőrségé fölé hízik. Persze van is feladat, a polgármesteri elváráson – lásd csikkdobálók – túl övék a fizetős parkolás ellenőrzése, a kerékbilincselés, a köztéri rend minden egyéb módon történő fenntartása.

A Teleki téri húskupac maximális bírságot ért

Kiderül, hogy három rohamkocsi van, közteres szakszóval küldőautó, amiket akkor riasztanak, amikor a térfigyelő kamerákat néző diszpécser a központban szemetelőt, utcai italozót vagy a kutyaszart a földön hagyó gazdát lát. Felcsillan a szemem: mégis lesz köhögő bagósokat hajkurászó rohamkocsi? Hamar lehűtenek, itt még nem tart a közterület-felügyelet, hogy egy csikkre ugorjanak.

De nem ússza meg a csikkeldobó, ha az utcán sétáló közteres kapja rajta: a gyakorlat szerint felszedetik vele az eldobott cigarettavéget. A tízezertől akár 50 ezer forintig terjedő bírság akkor kerül csak szóba, ha erre az állampolgár nem hajlandó.

Ugyanez a helyzet a szemeteléssel és az otthagyott kutyaürülékkel. Erre a két utóbbi szabálysértésre már kiszalad a küldőautó is. Kérdésemre, hogy bírság arányos-e az eldobott papírzsebkendő nagyságával vagy az eb produktumával, arról tájékoztatnak, hogy bírságot a helyszín, (szemét esetében) a mennyiség, és az határozza meg, hogy az „elkövető” húzódozik elismerni a felelősségét. Egy Teleki téri boltos például nagyon megszívta, mert azt hitte, hogy senki sem látja, hogy egy csomó nyers húst dob az utcára.

Aki ragaszkodik ahhoz, hogy nem fizet helyszíni bírságot, az ellen eljárást indítanak, amiben a térfigyelő kamera felvétele lehet a tromf. Meg kell gondolni, mert az eljárásban kiszabott bírság összege általában a helyszíni bírság kétszerese.

Időközben megérkezik Kocsis Máté is. Elmondja az összegyűlteknek, hogy a hat autó 24 millió forintba került, de nem baj, mert az önkormányzat elbírja, stabil a költségvetés. Megtudjuk még, hogy a kerület vezetése külön figyel a köztisztaságra, egy gyermekrajzpályázat is indul a szemetelés témájában. A győztesek rajzait kiállítják a köztereken: tudja csak meg a lakosság, hogy a csikkek maguktól nem repülnek a szemetesbe. (A jegenyefák meg nem nőnek az égig, teszem hozzá magamban.)

A polgármester a beszéd végén elégedetten szétnéz, nyugtáz, és elmondja: örül, hogy a közterületesek ilyen szépen felsorakoztak, mert bár nem katonák, de rendet kell sugallni, ami ma jól sikerült.

Ezt követően Kocsis Máté és kísérete beszállt a kisbuszba, és elhajtott egy próbakörre, a Rapidok pedig libasorban gyorsan utána.