Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Újra jár a meleg miatt akadozó 1-es villamos

2013.04.16. 17:36 Módosítva: 2013-04-16 20:14:58
A Reitter Ferenc utca és a Zugló vasútállomás megállók között buszok szállították az utasokat.

A hőmérséklet-ingadozás hatására vágánypúposodás történt az 1-es villamos vonalán, emiatt egy szakaszon pótlóbuszok szállítják az utasokat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) fődiszpécsere kedd délután.

Erős János tájékoztatása szerint a Reitter Ferenc utca és a Zugló vasútállomás megállók között jelenleg buszok szállítják az utasokat.

Nem sokkal korábban szintén az 1-es villamos vonalán a Bécsi út végállomás és a Lehel utca között is pótlóbuszok szállították az utasokat, ugyancsak a hőmérséklet-változás okozta vágánypúposodás miatt. Ezt a hibát a BKK szakemberei rövid idő alatt elhárították.

A BKK magyarázata a vágánypúposodásra

A vágánykivetődés problémája nem önmagában a napi maximális hőmérséklettel függ össze, például tavaly augusztusban alig volt ilyen eset, míg április-májusban pedig számos alkalommal tapasztaltuk a jelenséget. A hőkivetődés oka tehát nem a napi csúcshőmérséklettel, hanem a hőingadozással, részben az adott napon belüli hőmérsékletkülönbség, részben a téli hónapokhoz képest az első tavaszi hetekben magasabb átlaghőmérséklet miatt jelentkezik. Budapesten a hetvenes-nyolcvanas években előszeretettel használtak a paneles technológiát, ami 20-25 éves élettartamra alkalmas, amennyiben közúti forgalom nem veszi igénybe. A rossz állapotú, elhasználódott vágányokon azonban a sínszál a hőtágulás következtében felfelé mozdul, mivel a letöredezett panelszegély már nem tartja a vályúban. Az 1-es villamos felújítása után ez a probléma meg fog szűnni, az új pályán ilyen jelenség évtizedekig nem fordul elő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?