Újra jár a meleg miatt akadozó 1-es villamos

2013.04.16. 17:36 Módosítva: 2013.04.16. 20:14
A Reitter Ferenc utca és a Zugló vasútállomás megállók között buszok szállították az utasokat.

A hőmérséklet-ingadozás hatására vágánypúposodás történt az 1-es villamos vonalán, emiatt egy szakaszon pótlóbuszok szállítják az utasokat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) fődiszpécsere kedd délután.

Erős János tájékoztatása szerint a Reitter Ferenc utca és a Zugló vasútállomás megállók között jelenleg buszok szállítják az utasokat.

Nem sokkal korábban szintén az 1-es villamos vonalán a Bécsi út végállomás és a Lehel utca között is pótlóbuszok szállították az utasokat, ugyancsak a hőmérséklet-változás okozta vágánypúposodás miatt. Ezt a hibát a BKK szakemberei rövid idő alatt elhárították.

A BKK magyarázata a vágánypúposodásra

A vágánykivetődés problémája nem önmagában a napi maximális hőmérséklettel függ össze, például tavaly augusztusban alig volt ilyen eset, míg április-májusban pedig számos alkalommal tapasztaltuk a jelenséget. A hőkivetődés oka tehát nem a napi csúcshőmérséklettel, hanem a hőingadozással, részben az adott napon belüli hőmérsékletkülönbség, részben a téli hónapokhoz képest az első tavaszi hetekben magasabb átlaghőmérséklet miatt jelentkezik. Budapesten a hetvenes-nyolcvanas években előszeretettel használtak a paneles technológiát, ami 20-25 éves élettartamra alkalmas, amennyiben közúti forgalom nem veszi igénybe. A rossz állapotú, elhasználódott vágányokon azonban a sínszál a hőtágulás következtében felfelé mozdul, mivel a letöredezett panelszegély már nem tartja a vályúban. Az 1-es villamos felújítása után ez a probléma meg fog szűnni, az új pályán ilyen jelenség évtizedekig nem fordul elő.