Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újra versenyeznek a színes szavak

2013.04.17. 19:37

A Fővárosi Beszédjavító Intézet és a Színes Város Csoport ismét elindítja a legszínesebb szavak versenyét az Erzsébet téren. A feladat az, hogy a vállalkozó szóversenyző kirakja a QB Projekt elnevezésű kockával azt a szót, amit a legszínesebbnek gondol, majd szavazatokat gyűjt a megadott internetes felületen.

A szavazatok alapján tavaly a szabadság lett a legszínesebb szó, majd a buborék, harmadik pedig a gyöngy. A szervezők idén is szeretnék megtalálni azt a tíz magyar kifejezést, amiket a legszínesebbnek tartanak a nevezők.

A tavalyi eredményekből egyértelműen láttuk, hogy az emberek megértették a szándék lényegét, vagyis azt, hogy itt most nem a legszebb szót keressük, amit 1933-ban Kosztolányi Dezső is szeretett volna megtalálni, hanem a szavak jelentéséből fakadó színességük, hangzásuk, vagy éppen beszédtechnikai sajátosságuk alapján kívánunk egyfajta szubjektív sorrendet megállapítani- tájékoztatta az Indexet Mosányi Emőke, a Fővárosi Beszédjavító Intézet igazgatója. Az igazgató hozzátette: mivel a legszebb szavak versenye is évente változik, ezért a tavaly útjára indított projekt után szeretnénk megtudni, mennyiben más  2013 legszínesebb szava.

Több változás is lesz idén, egyrészt nem lesznek külön kategóriák, vagyis kortól függetlenül bárki nevezhet, másrészt a Budapesten kívüliek is lehetőséget kapnak a nevezésre.

A szervezők elmondták, hogy tavaly elég sok negatív visszajelzést kaptak amiatt, hogy csak azok indulhattak a versenyben, akik budapestiek, mert a szavakat csak az Erzsébet téren lehetett kiforgatni. Idén ebben is változás lesz: - mivel a színes szavas verseny ötlete abból eredt, hogy használják minél többen a köztéri üzenőfalat, ezért mindenkinek, aki nem a fővárosban él, ám szeretne nevezni, találnia kell egy fővárosi párt, akivel közösen indulnak a színes szavak versenyén- mondta el Flór Péter, a Színes Város Csoport főtitkára-, ezzel együtt viszont akár 2 darab hetijegyet is lehet nyerni az idei Sziget Fesztiválra. A főtitkár szerint ezzel is szeretnék erősíteni a vidék és a főváros közötti együttműködést.

A kampány nyitóeseményén, április 18-án 11-kor az Erzsébet téri köztéri üzenőfalnál, óvodás gyermekek részvételével „hangos-beszédes” nyelvi játékokat játszanak a Fővárosi Beszédjavító Intézet munkatársai. A cél az, hogy megállítsák anyanyelvünk érdekében a gyerekeket és felnőtteket. Az Intézet a magyar nyelv és beszéd ügyének több mint egy évszázada az egyik legelkötelezettebb híve, gyakorlatában a gyermeki nyelv fejlesztése, a szép, választékos beszéd kialakítása kiemelten fontos. Ezt a gyakorlatot viszik ki most az utcára egy bemutató keretében.

A köztéri üzenőfalat, másnéven QB Projekt elnevezésű kockatáblát két alkotó, Varga Szilvia Marcella, és Varga Dávid építész találta ki, és építette fel. A köztéri műalkotás 2010-óta látható az Erzsébet téren, az Akvárium tetején, amely a Színes Város Csoport munkáinak első szakaszában valósult meg. A kockát 2010 óta többször felújították, és átfestették.