Gizella
9 °C
14 °C

Újra versenyeznek a színes szavak

2013.04.17. 19:37

A Fővárosi Beszédjavító Intézet és a Színes Város Csoport ismét elindítja a legszínesebb szavak versenyét az Erzsébet téren. A feladat az, hogy a vállalkozó szóversenyző kirakja a QB Projekt elnevezésű kockával azt a szót, amit a legszínesebbnek gondol, majd szavazatokat gyűjt a megadott internetes felületen.

A szavazatok alapján tavaly a szabadság lett a legszínesebb szó, majd a buborék, harmadik pedig a gyöngy. A szervezők idén is szeretnék megtalálni azt a tíz magyar kifejezést, amiket a legszínesebbnek tartanak a nevezők.

A tavalyi eredményekből egyértelműen láttuk, hogy az emberek megértették a szándék lényegét, vagyis azt, hogy itt most nem a legszebb szót keressük, amit 1933-ban Kosztolányi Dezső is szeretett volna megtalálni, hanem a szavak jelentéséből fakadó színességük, hangzásuk, vagy éppen beszédtechnikai sajátosságuk alapján kívánunk egyfajta szubjektív sorrendet megállapítani- tájékoztatta az Indexet Mosányi Emőke, a Fővárosi Beszédjavító Intézet igazgatója. Az igazgató hozzátette: mivel a legszebb szavak versenye is évente változik, ezért a tavaly útjára indított projekt után szeretnénk megtudni, mennyiben más  2013 legszínesebb szava.

Több változás is lesz idén, egyrészt nem lesznek külön kategóriák, vagyis kortól függetlenül bárki nevezhet, másrészt a Budapesten kívüliek is lehetőséget kapnak a nevezésre.

A szervezők elmondták, hogy tavaly elég sok negatív visszajelzést kaptak amiatt, hogy csak azok indulhattak a versenyben, akik budapestiek, mert a szavakat csak az Erzsébet téren lehetett kiforgatni. Idén ebben is változás lesz: - mivel a színes szavas verseny ötlete abból eredt, hogy használják minél többen a köztéri üzenőfalat, ezért mindenkinek, aki nem a fővárosban él, ám szeretne nevezni, találnia kell egy fővárosi párt, akivel közösen indulnak a színes szavak versenyén- mondta el Flór Péter, a Színes Város Csoport főtitkára-, ezzel együtt viszont akár 2 darab hetijegyet is lehet nyerni az idei Sziget Fesztiválra. A főtitkár szerint ezzel is szeretnék erősíteni a vidék és a főváros közötti együttműködést.

A kampány nyitóeseményén, április 18-án 11-kor az Erzsébet téri köztéri üzenőfalnál, óvodás gyermekek részvételével „hangos-beszédes” nyelvi játékokat játszanak a Fővárosi Beszédjavító Intézet munkatársai. A cél az, hogy megállítsák anyanyelvünk érdekében a gyerekeket és felnőtteket. Az Intézet a magyar nyelv és beszéd ügyének több mint egy évszázada az egyik legelkötelezettebb híve, gyakorlatában a gyermeki nyelv fejlesztése, a szép, választékos beszéd kialakítása kiemelten fontos. Ezt a gyakorlatot viszik ki most az utcára egy bemutató keretében.

A köztéri üzenőfalat, másnéven QB Projekt elnevezésű kockatáblát két alkotó, Varga Szilvia Marcella, és Varga Dávid építész találta ki, és építette fel. A köztéri műalkotás 2010-óta látható az Erzsébet téren, az Akvárium tetején, amely a Színes Város Csoport munkáinak első szakaszában valósult meg. A kockát 2010 óta többször felújították, és átfestették.