Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szétbírságolták Józsefvárost a rendőrök

2013.04.18. 11:49

Ugyan az elfogott és előállított bűnözők száma jelentősen csökkent, a józsefvárosi rendőrök háromszor annyi állampolgártól tizenötször annyi helyszíni bírságot hajtott be 2012-ben, mint 2011-ben, áll a rendőrkapitányság éves jelentésében, amit szerdán tárgyalt a VIII. kerületi önkormányzat.

A rendkívüli létszámhiány és a megnövekedett feladatmennyiség miatt ugyan csökkent az elfogott és előállított személyek száma, ám a fokozott ellenőrzések és a helyszíni bírsággal kapcsolatos "előnyös jogszabályváltozás" miatt 2012-ben 300 százalékkal több személyt bírságoltak meg, és 1500 százalékkal nőtt a kiszabott bírságok összege – áll a kerületi rendőrkapitányság éves jelentésében. (A tavaly hatályba lépett szabálysértési törvényben 20 ezer forintról 50 ezerre nőtt a kiszabható helyszíni bírság maximuma.)

Forrás: VIII. kerületi rendőrkapitányság
Forrás: VIII. kerületi rendőrkapitányság

A rendőrség beszámol arról, hogy a kerületben elkövetett bűncselekmények száma megnövekedett. Az egyes kategóriákon belül például negyedével több (289) kifosztás, viszont 8 százalékkal kevesebb gépkocsifeltörés (501) és 8 százalékkal betöréses lopás (480) történt. A 2012-es sláger a nyakláncletépés és táskakitépés volt.

A jelentés szerint a kerületben működő 112 térfigyelő kamera nagyban segítette bírságolást, a helyszíni bírságok felét ez a felvételeik alapján szabták ki. A teljes éves bírságbevétel 139 millió forint volt a kerületben, ami a rendőrségi anyag szerint elkövetőnként 39 ezer forintos átlagot jelent. Ha ugyanezt az összeget a józsefvárosi lakosoktól szedné be a rendőrség, fejenként közel kétezer forintra kéne mindenkit megsarcolnia.

Frissítés: Egy olvasónk beszámolója szerint a bírságolás még most is fokozottan megy. Őt 10 ezer forintra büntették, amikor éjjel az üres úton gyalogosan nem a zebrán ment át a Corvin mozihoz a villamosmegállóból, hanem 10 méterrel mellette. A történetben érdekes, hogy az adatokat felvevő rendőrök sűrűn szabadkoztak és a kötelező bírságot arra fogták, hogy a budapesti rendőrfőkapitánynak volt a kifejezett utasítása, hogy minden létező bírságot be kell vasalniük a közlekedőkön.