Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Több kábeltolvaj kevesebbet lop

2013.04.19. 14:03

Idén az első három hónapban 50 millió forintos kárt okoztak a BKV-nak a kábeltolvajok. A lopások száma szaporodik, a kár ugyanakkor nem nő az elmúlt évekhez képest, ami azt mutatja, hogy a szervezett csoportokat ugyan sikerült visszaszorítani, viszont egyre több a kisebbet markoló alkalmi kábeltolvaj. A meló ugyanis könnyű, a lebukás veszélye egyelőre kicsi. Az áru gyorsan illegális telephelyekre kerül, és sokszor már aznap egy külföldi kikötőben landol.

Forrás: BKV
Forrás: BKV

A BKV 2008 óta figyeli a kábellopások alakulását. A 2010-ben felállított biztonsági igazgatóságnak köszönhetően a lopások száma jelentősen visszaesett, majd miután a tolvajok kitapasztalták a módszereket, ismét emelkedni kezdett. Idén, ha folytatódik az első három havi tendencia, újabb csúcs várható a tavalyi 172 lopáshoz képest.

Szűcs Endre, a BKV biztonsági igazgatója szerint ugyanakkor a kárösszeg nem emelkedik a lopások számának növekedésével. Ebből azt a konzekvenciát lehet levonni, hogy az egyszerre (40-45 perc alatt) akár egy kilométernyi rézkábelt levágó és elszállító szervezett csoportok ideje leáldozóban van, viszont egyre több az önállóan dolgozó, alkalmi tolvaj. Ők kevesebbet (20-50 méternyi, 40-100 kilónyi) vezetéket lopnak, de sűrűbben.

A fémtolvajok ellen a jelenlegi jogi szabályozás mellett nagyon nehéz dolga van mind a rendőrségnek, mind a BKV-nak. A begyűjtött fémet a tolvajok illegális vagy féllegális begyűjtőhelyekre viszik. Az utóbbiak általában külföldi tulajdonú cégek birtokában vannak, egy ideig működnek, aztán amikor adózásra kerülne a sor, a cég eltűnik, a telephely bezár, majd egy új helyen nyitnak meg. (Becslés szerint Budapesten tucatnyi ilyen vállalkozás működik, komoly hálózattal, gépkocsiparkkal.)

A működés alatt sem lehet rajtakapni őket: a telepvezetőnek, de a rézkábelt odaszállítónak sem kell elszámolnia a fém eredetéről, elég azt mondaniuk egy esetleges ellenőrnek, hogy gyűjtésből származik. A begyűjtött fém szinte teljes egészében külföldre megy, ott szintén nem kell bizonyítani az eredetét. A szakemberek szerint a végcél Kína, a nagy ütemben fejlődő ország hatalmas étvággyal zabálja a rezet, aminek még így is folyamatosan nő az ára az országban.

A BKV többféle módszerrel kísérletezik. A leghatékonyabbnak egy nanorészecskés festési eljárás látszik: eltüntethetetlenül beleégetik a kábelbe, hogy a BKV tulajdona, a vezeték emellett (UV-fény mellett láthatóan) megfesti a tolvaj kezét, ruháját. Jelenleg hiába tudják, hogy egy telephelyen esetleg a hosszra teljesen megegyező kábelköteg az övék volt, mivel nem lehet bizonyítani, nem tudnak mit csinálni vele.

Ezért a BKV inkább a megelőzésre koncentrál. Molnár Bálint, a BKK biztonsági főnöke szerint a BKV-nak 400 kilométer hosszan 1700 kilométernyi vezetéke húzódik a levegőben. A teljes rendszer külön védeni nagyon sokba kerülne (1 kilométer vezeték védelmének a költsége évi 5 millió forint). A veszélyeztetett helyen kamerákkal, mozgásérzékelővel, éjszaka járőröző kémvillamossal próbálják elrettenteni a tolvajokat. Az érzékelős megfigyelésnek akkor van értelme, ha a biztonságiak és a rendőrség gyorsan reagál. Ha a tolvajok észreveszik, hogy a reakció lassú, vagy elmarad, akkor viszik a biztonsági berendezést is, jó lesz majd valamire.

Legutóbb egy kémvillamos jelzése alapján sikerült is elfogni két fémtolvajt a Kamaraerdőnél. Emellett két esetben tudták megzavarni a tolvajokat, akik a zsákmányt hátrahagyva elmenekültek. (Volt, hogy a menekülés közben furgonjuk is ottmaradt a sárban a rézzel a platóján.) A három tettenérés az idei 57 lopást nézve viszont nem túl nagy eredmény.

Forrás: BKV
Forrás: BKV

Bár a nagyobb szervezett bandák már inkább elkerülik a villamos- és HÉV-sínek környékét, egyre több az alkalmi tolvaj. A fémtolvajlásból komplett családok élnek Budapesten. (Rendőrségi adatok szerint a fémtolvaj-ipar 700 ezer embert tart el Magyarországon.) Az ideiglenes-illegális telephelyeken (például csepeli zsákutcák zegzugos udvaraiban) délelőtt még emeletnyi fémhulladék van, köztük lopott a rézkábel, délutánra már ez egész eltűnik.

Ezeken a telephelyeken csak a család, vagy a megbízható ismerős termését fogadják be, az idegen jobb, ha messzire elkerüli őket. Az elmúlt években szó volt arról, hogy bevezetnék az állami felvásárlást, de szakemberek szerint ez nem oldaná meg a gondokat, hiszen az illegális telepek nem szűnnének meg, a réz végcélja pedig amúgy is külföld.

Az alkalmi tolvaj hamar kitanulja a vezetéklopás csínját-bínját, amihez elég egy guminyelű farúd, és egy fűrész. Az eszközök legtöbbször ott maradnak a helyszínen, hogy egy esetleges igazoltatáskor ne buktassa le a tolvajokat. Érdekes adat, hogy a tavaly elfogott tolvajok kivétel nélkül ferencvárosiak voltak.

Jogerős ítélet egyelőre összesen egy született kábeltolvajok ügyében. A bíróság két éve márciusban a 7 vádlottat 1 év 10 hónaptól egészen 5 évig terjedő letöltendő szabadságvesztésre ítélte. A vádlottakat a 60 millió forintos kár megtérítésére is kötelezték.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?