Erzsébet
1 °C
4 °C

Kossuth tér: Kell a fa szomszéd?

2013.04.23. 12:24

Az V. kerület 57 darab fát tud elhelyezni a kivágott Kossuth téri fák pótlásaként, a pótlási kötelezettség miatt a többinek most keresik a helyet. Először körbekérdezik a szomszéd kerületeket, és ha ott nem kell, mehetnek a pótlandó fák a helyszíntől kilométerekre, Csepelre. A zöldek szerint ennek viszont nincs értelme.

Belváros a fapótlásban illetékes, így  57 darab fa biztosan a mi kerületünkben lesz elhelyezve, tájékoztatta lapunkat az V. kerület sajtóosztálya. Jogszabály szerint azonban ahány fát kivágnak egy beruházás során, annyit kell visszapótolni a kivitelezőnek. Ha ez nem megy teljesen, akkor lehetőség van Budapest más részén – akár a másik felén is – beültetni a pótfát. Vagy megváltást kell fizetni érte, ami milliókkal terhelné meg az önkormányzat kasszáját.

Mivel most az V. kerület meg van szorulva hellyel, felpörög a virtuális kerületközi facsemete-piac. A többi fa elhelyezésére a kivitelező javasolta Csepelt helyszínül, ezt a képviselő testület elfogadta, azzal a kikötéssel, hogy a kivitelező 60 napon belül keresse meg az összes környező kerületet, hogy be tudnak-e fogadni fákat, és ha igen mennyit. A Belvárossal határos kerületek elsőbbséget élveznek a fapótlás lefolytatásában.

Azt egyelőre nem tudni, hogy tolonganak-e a szomszéd kerületek a facsemetékért, összedugták-e az ügyben a fejüket a bizottsági képviselők, hogy meghozzák a nehéz döntést. Az viszont biztos, mint ahogy a Városszíve blog kiszúrta, hogy a csepeli önkormányzat buzgón előreszaladt a témában, és már döntött is arról, hogy ha más nem, akkor ő befogadja a fákat.

Konkrétan, ahogy a blog fogalmaz, már kijelölte és testületi ülésen jóváhagyta a Csepeli Önkormányzat azokat a területeket, közintézmények kertjeit ahová az V. kerületben elpusztított fák „megváltásaként” fognak újakat ültetni. A szándéknyilatkozatban próbáltak diszkréten fogalmazni, azt írták „Csepel Önkormányzata területeket biztosít a budapesti beruházások kapcsán fapótlásként elrendelt (…) faültetésekre”.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport vezetője lapunknak elmondta, hogy mélyen elítéli ezt a módszert. A belvárosi lakosoknak, az ott dolgozóknak az nem jelent megoldást, ha a fáikat kivágják, és kilométerekkel odébb ültetnek pótlást helyettük. Úgy véli, hogy a fapótlásra a kerületben is lenne még lehetőség.

A Kossuth téri fáktól egyelőre nem látni az erdőt: azt sem tudni biztosan, hány fát vágnak/vágtak ki összesen. A Levegő Munkacsoport 160 fát emleget, a beruházó Országgyűlés Hivatalának szóvivője 133 fa pótlásáról beszélt (ráadásul mind maradna a nyilatkozat szerint a Kossuth tér környékén), a kerület 57 fáról, plusz máshova átültetendőkről, szóval nagy a káosz.

Frissítés: Az Országgyűlés Hivatala közlése szerint a Kossuth téren 210, jelentős részében beteg fa és cserje kivágására kaptak engedélyt, de kevesebb, mint 200-at vágtak ki. 60 egészséges fa maradt a téren. A Steindl Imre Program keretében a Kossuth téren 133, előnevelt legalább 40 cm törzskörméretű őshonos fát ültetnek. Ezen felül az V. kerületben 57 darab, valamint a főváros közigazgatási területén belül további 235 darab fát helyeznek még el. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?