Judit
2 °C
7 °C

435 fát vágnak ki a Római-parton

2013.04.24. 16:19

Akár egy hónapon belül engedélyekhez juthat a Római-part mobilgátas projektje.

A főváros 435 fát vágna ki a Római-parton, de a mobilgát-építésnek áldozatul eshet további több mint ezer ártéri fa is, amelyeket nem számoltak be az összesítésbe, tudta meg néhány zöld civilszervezet. A lapunkhoz eljuttatott dokumentum szerint a városháza jóváhagyásával az Erbo-Plan mérnökiroda benyújtotta vízjogi, fakivágási és környezetvédelmi engedélyezésre a Római-parti mobilgát terveit. Ebből a dokumentumból derült ki, hogy a főváros néhány ponton változatott a korábban közölt tervein. A civilek szerint a gátat megpróbálták kicsit elfogadhatóbbá tenni, aminek eredménye, hogy a használhatósága csökkent, az okozott környezeti kár viszont továbbra is súlyos.

Korábban 20-70 fáról volt szó

A főváros információink szerint 2090 fát mért fel, az engedélyezésre beadott fakivágási tervek pedig összesen 435 fát döntenének ki – köztük helyi védelmet élvező platánfákat is – csak a mobilgát és a tervezett szerviz út nyomvonalában. A városháza korábban 20-70 idős és beteg fa kivágásáról beszélt. A most kivágandó fák közé ugyanakkor nem számolták be az északi galériaerdőt alkotó több mint ezer fát.

A civilek úgy tudják, hogy a korábbi mobilgát-tervekhez képest két lényeges változás van a most engedélyezésre benyújtott tervekben. Az egyik, hogy a Római északi szakaszát nem vízzáró agyaggal töltik fel, hanem homokos kaviccsal.

A másik, hogy a mobilgát alapját kisebb mélységűre tervezik, mivel a hidrológiai vizsgálatok bebizonyították: egy mélyen kiépített résfal elzárná a felszín alatti vizek útját, és ez visszaduzzadva belvizekkel fenyegetné Csillaghegyet.

Ezekkel a változtatásokkal Bardóczi Sándor tájépítész szerint pont az értelme vész el a korábbi terveknek, hiszen így árvízkor a víz utat fog találni a mobilgát alapozása alatt és vízzel töltheti majd fel a hullámteret.

Föveny helyett füves rézsű

A part képe is jelentősen megváltozik. A most ismert lankás, fövenyes part helyére kikövezett vezetőművet építenek, amely meredekebb rézsűvel csatlakozik majd a parthoz. Ezt fogják befüvesíteni a természetes hatás kedvéért.

A veszélyeztetett galériaerdő feltöltéséről a terv úgy beszél, hogy "a kaviccsal feltöltött fák életben maradási esélyei jók", ezt azonban a független szakértők megkérdőjelezik. Szerintük nem életszerű, hogy 150.000 köbméter homokos kavics betöltése és csövek áthelyezése során a munkagépek nem tesznek kárt a part menti puhafás erdőállományban.

A civilek úgy tudják, a Római parti mobilgát kiemelt kormányzati projekt státuszban van, ezért engedélyeztetése gyorsított eljárásban zajlik, és akár egy hónapon belül megszerezheti az építéshez szükséges dokumentumokat.

Az ügyben a főváros csütörtökre ígért választ.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?