2024. június 24. 21:00
Albánia
Spanyolország
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00
Horvátország
Olaszország

Csupaszorrú vombat született Budapesten

2013.04.24. 12:55 Módosítva: 2013.04.24. 12:57

Kölyke született a Fővárosi Állat- és Növénykerten élő két csupaszorrú vombatnak (Vombatus ursinus) - közölte az állatkert. A szaporulat világra szóló szenzációnak számít, hiszen Magyarország, sőt, egész Kelet-Európa valamennyi állatkertje közül Budapesten sikerült először szaporítani az Ausztráliában őshonos, hipercuki erszényeseket. Világviszonylatban is rendkívül ritka esemény a vombatok eredményes szaporítása.

36549 10151448406525896 354478244 n
Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

Az egész világon összesen tizenkét állatkertben láthatnak vombatokat azok, akik Ausztráliába nem jutnak el. A tizenkét állatkertben összesen 22 vombat él, közülük 14 egyed a budapestiekhez hasonló csupaszorrú vombat, 8 pedig déli szőrösorrú vombat (Lasiorhinus latifrons). A harmadik vombatfajt, az északi szőrösorrú vombatot (Lasiorhinus krefftii) egyáltalán nem tartják állatkertekben. A vombat nagyjából olyan ritka látványossága az állatkerteknek, mint az óriáspanda, hiszen utóbbit a Kínai Népköztársaság területén kívül ez idő szerint szintén 12 állatkertben mutatják csak be.

Azt, hogy a budapesti nőstény, Molly erszényében egy kölyök fejlődik, már jó ideje tudják az állatkerti munkatársak, de nem kezdettől fogva. A vombatok igyekeznek akkor elleni, amikor senki nem látja őket. Ennek megfelelően még sehol a világon nem sikerült magát az ellést alaposan megfigyelni.

A kicsiből a múlt hétig nemigen lehetett látni semmit. Azóta viszont többször sikerült megfigyelni a kölyök orrát, mancsait, sőt, olyan is előfordult, amikor szinte derékig kint volt az erszényből. Mivel a csupaszorrú vombatok általában hat hónapos korukban néznek ki először az erszényből, a kölyök minden valószínűség szerint a tavalyi év végén születhetett.

Az erszényből kukucskáló vagy kilógó kölyköt eddig csak rövid észlelések erejéig lehetett megfigyelni. Ennek megfelelően még nem sikerült fényképen is megörökíteni. Ezért az állatkert arra bíztatja a fotózás iránt érdeklődő látogatóit, hogy próbáljanak meg fényképet készíteni az időnként
kikandikáló kölyökről, természetesen az állatok zavarása, villanófény használata nélkül. Aki a leghamarabb küld olyan képet a vombat@zoobudapest.com címre, amelyen a kölyök is elég jól
látszik, állatkerti belépőjegyet kaphat.

Délután négykor, a vombatok tréningje és etetése idején a legjobbak az esélyek arra, hogy a kölyökből is lássanak valamit. Ezt azonban most még nem lehet garantálni, így elképzelhető az is, hogy csak Molly dudorodó erszényét sikerül megfigyelni. Az ilyen korú kölykök nagyjából 20 cm hosszúak, és valamivel több mint egy kilogrammot nyomnak. A kicsi egyes testrészeinek előbukkanására az anyaállat hátsó lábai között kell számítani, mivel a vombatok erszénye hátrafelé nyílik.