Natália
1 °C
7 °C

Belerondítanak a vári környezetbe a BKK oszlopai

2013.04.26. 14:39

Olvasónk hívta fel a figyelmet az Index Fórum I. kerületi topikjában kialakult háborgásra a várnegyedbeli BKK-s tartóoszlopokkal kapcsolatban. A fotókon látszik, hogy a Futár-projekt utastájékoztató tábláinak tartói rendesen elütnek a régies környezettől, sőt még a BKV archaizáló megállótábláitól is.

Így néz ki egymás mellett a régi és az új oszlop
Így néz ki egymás mellett a régi és az új oszlop
Fotó: VEE / Index Fórum

"Ennyit a műemlékvédelemről, ami egy 40x50 cm-es tetőkibúvó ablak miatt 13 évig tartó jogi eljáráshoz asszisztált, pedig az nem ennyire volt zavaró látvány.", írta az egyik hozzászóló. Egy másik hozzászóló egyenesen nem is érti, "hogy egy 3 percenként közlekedő járathoz mi a francnak kell ilyen digitális hülyeség."

Nyilván egy komoly tervezési-esztétikai kihívás lehet, hogyan egyeztessük a XXI. századi technológiát a XX. századi patinával, de a képek alapján megállapítható, hogy Várban ez még alapfokon sem sikerült.

A BKK szerint minden rendben van

A BKK az oszlopokat valamennyi szükséges engedély, hozzájárulás birtokában, az azokban esetlegesen előírt különleges előírások messzemenő betartásával állította fel, áll a cég válaszában. A Várnegyedben a munka az I. kerület polgármestere által aláírt tulajdonosi hozzájárulás, valamint a kerület aljegyzője által aláírt közútkezelői burkolatbontási hozzájárulás birtokában folyt. Ezt megelőzően az I. kerületi Polgármesteri Hivatal munkatársaival több ízben személyes egyeztetés is volt.

A projektet a BKK megalakulása előtti időszakban elindító BKV már 2009-ben megvizsgáltatta, hogy a berendezések műemléki környezetben történő felállítása esetén milyen speciális szabályok szerint kell eljárni. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal állásfoglalása szerint „a tervezett építési munka a védett terület értékeinek érvényesülését nem befolyásolja hátrányosan”, ez alapján pedig kikötés nélkül megadta az örökségvédelmi szakhatósági hozzájárulást.

 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?