Belerondítanak a vári környezetbe a BKK oszlopai

2013.04.26. 14:39

Olvasónk hívta fel a figyelmet az Index Fórum I. kerületi topikjában kialakult háborgásra a várnegyedbeli BKK-s tartóoszlopokkal kapcsolatban. A fotókon látszik, hogy a Futár-projekt utastájékoztató tábláinak tartói rendesen elütnek a régies környezettől, sőt még a BKV archaizáló megállótábláitól is.

Így néz ki egymás mellett a régi és az új oszlop
Így néz ki egymás mellett a régi és az új oszlop
Fotó: VEE / Index Fórum

"Ennyit a műemlékvédelemről, ami egy 40x50 cm-es tetőkibúvó ablak miatt 13 évig tartó jogi eljáráshoz asszisztált, pedig az nem ennyire volt zavaró látvány.", írta az egyik hozzászóló. Egy másik hozzászóló egyenesen nem is érti, "hogy egy 3 percenként közlekedő járathoz mi a francnak kell ilyen digitális hülyeség."

Nyilván egy komoly tervezési-esztétikai kihívás lehet, hogyan egyeztessük a XXI. századi technológiát a XX. századi patinával, de a képek alapján megállapítható, hogy Várban ez még alapfokon sem sikerült.

A BKK szerint minden rendben van

A BKK az oszlopokat valamennyi szükséges engedély, hozzájárulás birtokában, az azokban esetlegesen előírt különleges előírások messzemenő betartásával állította fel, áll a cég válaszában. A Várnegyedben a munka az I. kerület polgármestere által aláírt tulajdonosi hozzájárulás, valamint a kerület aljegyzője által aláírt közútkezelői burkolatbontási hozzájárulás birtokában folyt. Ezt megelőzően az I. kerületi Polgármesteri Hivatal munkatársaival több ízben személyes egyeztetés is volt.

A projektet a BKK megalakulása előtti időszakban elindító BKV már 2009-ben megvizsgáltatta, hogy a berendezések műemléki környezetben történő felállítása esetén milyen speciális szabályok szerint kell eljárni. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal állásfoglalása szerint „a tervezett építési munka a védett terület értékeinek érvényesülését nem befolyásolja hátrányosan”, ez alapján pedig kikötés nélkül megadta az örökségvédelmi szakhatósági hozzájárulást.