27 nagyprojektet készít elő a főváros

2013.05.06. 15:37

Huszonhét, 50 millió euró feletti értékű nagyberuházás előkészítésén dolgozik a fővárosi önkormányzat, amelyekhez a 2014 és 2020 közötti uniós finanszírozási ciklusban pályáznának forrásokra - jelentette be a főpolgármester hétfőn, Budapesten sajtótájékoztatón.

Tarlós István elmondta: a korábbi, örökölt projektekkel összefüggő kármentés mellett több beruházás már folyamatban van és megkezdték a továbbiak jogi, műszaki és pénzügyi előkészítését. Részletes, komplex, 2030-ig szóló városfejlesztési koncepciót készítettek, amelyre az elmúlt 3 évtizedben nem volt példa. Ehhez illeszkedik a Duna menti területek fejlesztési tanulmányterve is, ami 20 éves hiányt pótol - tette hozzá.

A városvezető megerősítette, hogy a főváros közeli és távlati fejlesztéseit a kormányzattal együttműködve valósítja meg.

A főpolgármester a tervezett, 1100-1300 milliárd forint összértékű a nagyprojektek között elsősorban közlekedésfejlesztési beruházásokat sorolt fel, így egyebek mellett a hármas metró rekonstrukcióját és északi meghosszabbítását; a villamos- és trolibusz járműprojekt második ütemét; a kisföldalatti rekonstrukcióját és keleti meghosszabbítását; a fogaskerekű vasút és környezetének rendezését és Széll Kálmán térig történő meghosszabbítását; a csepeli és ráckevei HÉV összekötését az Astoriával és 400 új autóbusz forgalomba állítását.

A tervek között szerepel a hiányzó csatornarendszer kiépítése, a Lánchíd és a Váralagút felújítása, gyógyfürdők és a Városháza tér megújítása, a Fővárosi Állat- és Növénykert fejlesztése, valamint közmű-rekonstrukciók is.

Tarlós István utalt arra, hogy a négyes metró beruházás mellett folyamatban van a többi között a rákoskeresztúri buszfolyosó kialakítása, az 1-es, a 3-as villamosberuházás, a budai fonódó villamosprojekt, a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer kialakítása és a Széll Kálmán tér felújítása.

Kijelentette: Budapest igenis fejleszt és nem álmokat kerget, az előkészítő munka után 2014-ben szinte azonnal meg tudják majd célozni az uniós forrásokat. Hozzátette: a napokban több beruházáshoz is támogató határozatot várnak a kormánytól.

A főpolgármester arról is szólt, hogy a két éve elkészített fehér könyvhöz hasonlóan a jövő hónapban újabb kiadványt jelentetnek meg, amelyben részletesen beszámolnak a korábban felsorolt "kritikus ügyekben" elért eredményekről.