Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hagyó-per: visszalőtt a vád tanúja

2013.05.07. 17:41

A BKV-ügyet vezető nyomozó bírók és más hatósági személyek befolyásolását ígérte az egyik tanúnak, ha valótlan terhelő vallomást ír alá - tálalt ki a vád egyik tanúja a BKV-per keddi tárgyalásán, a Kecskeméti Törvényszéken a nepszava.hu helyszíni tudósítása szerint.

P. J. tanú, BKV-alvállalkozó éppen más, azóta felmentéssel zárult ügyben állt kényszerintézkedés alatt, amikor a nyomozó egy közös magánnyomozó ismerősük társaságában megkereste őt. Dr. Bói László rendőr százados, a BKV-ügyet vezető nyomozó a tanú állítása szerint azt ígérte P-nek, hogy egy másik, folyamatban lévő ügyében befolyásolja a bírót és a nyomozást, ha cserébe aláírja az említett magánnyomozó véleményét, elismerve azt saját vallomásaként.

Érzelmileg túlfűtött vallomásában P. a bíróságon úgy fogalmazott, "pofátlanság" volt Bói nyomozótól, hogy az ígérgetést követően utasításokkal kényszerítette, írjon alá egy olyan összeollózott terhelő vallomást a BKV-ügyben, amelynek még csak a szereplőit sem ismeri. Állítása szerint Bói - utalva a BKV-per elsőrendű vádlottjára, Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettesre - közölte vele, hogy "Hagyót le fogják tartóztatni, ez már eldöntött tény, kell a vallomás". A BKV-ügyet vezető nyomozó azt is felajánlotta a tanúnak, hogy ha segít, akkor - más hatóságok befolyásolásával - enyhítenek a kényszerintézkedésén, vagy megszüntetik azt.

P. a Sportlife Media nevű céget mártotta be eredeti vallomásában. Rendőrségi vallomásában arról beszélt, a Sportlife tulajdonosa, Sz. László volt NBI-es kapus által irányított gazdasági társaságok többnyire marketing témában fiktív számlákat nyújtottak be a különböző állami vállalatok részére, ilyen volt a BKV is.

P. a hvg.hu-n ismertetett vallomása szerint bármelyik cég nyert a BKV tenderén, a megnyert összeg 70 százalékát kellett visszaosztania. „Hagyó Miklós volt a felettes, azonban köztes emberként nem egyszer a postás szerepét Lelovics Ottó látta el" – máskor pedig a tanúvallomás szerint Horváth Éva –, főleg „olyan esetekben landoltak a pénzek Lelovicsnál, amikor Hagyó nem volt a Városházán, vagy egyéb okból volt akadályozva abban, hogy személyesen vegye át az összeget”.

Maga a vád tanúja, P. J. sem ismeretlen az alvilági életben. Mint arról beszámoltunk, a Molnár Péter vállalkozó eltűnése ügyében nyomozó hatóságok az ukrán maffia harmadik vonalába tartozó emberként ismerték.