Tizennyolc milliárdos hitelt venne fel a BKV

2013.05.09. 16:49

Tizennyolc milliárd forint hitelt akar felvenni a BKV új, vagy használt buszok beszerzésére, az ajánlatokat május 23-ig várja a közlekedési társaság.

A Közbeszerzési Értesítőben megjelent felhívás szerint három hatmilliárd forintos részletben vennék fel a hitelt. A pályázaton olyan cégek indulhatnak, akiknek törzstőkéje meghaladja a 2 milliárd forintot. A közlekedési társaság tárgyalásos úton választaná ki a hitelt nyújtó céget, a nyertes a legalacsonyabb ajánlatot tevő vállalkozás lesz.

Március elején arról számoltunk be, hogy a BKK húszmilliárd forintos hitelre adott be pályázatot az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Banknál. A kedvező kamatú, árfolyamgarantált kölcsönből 250 új busszal stafíroznák ki a BKV-t, hogy bírja a versenyt a tovább privatizálandó fővárosi buszpiacon.

A kormány tavaly tavasszal a korábbi érték kétszeresére, százmilliárd forintra emelte az MFB-nél futó közösségi közlekedésfejlesztés-finanszírozási program keretösszegét. Ebből a forrásból a személyszállítási közszolgáltatást végző vállalkozások egyebek mellett új járművek vásárlását is fedezhetik. A teljes keretből mintegy 22,5 milliárd forintot a Volán-társaságok kötöttek le.