Zsiráfborjú született a Fővárosi Állatkertben

2013.05.19. 10:05 Módosítva: 2013.05.19. 10:22

Sandrának, a Fővárosi Állat- és Növénykert hatéves zsiráfjának először született utódja: a kicsi épp május 18-án, Alexandra-napon született. A zsiráfborjú magassága nagyjából 170 cm, és bár még nem sikerült meglesni, hogy pontosan milyen nemű, ránézésre valószínűleg nőstényről van szó. A kicsi néhány órával világra jövetele után már lábra is állt, és azóta rendesen táplálkozik. Ez azért is fontos, mert az Állatkert többi nőstény zsiráfjával ellentétben Sandra még tapasztalatlannak számít, hiszen ez volt az első ellése.

Az anyazsiráf, Sandra 2007-ben született a Prágai Állatkertben, a nevét is ott kapta. Budapestre 2008 őszén került. Korábban azonban nem születhetett utódja, hiszen a nőstény zsiráfok négyéves korukban érik el az ivarérettséget, maga a vemhesség pedig 400-460 napig szokott tartani. A kicsi jelenleg a Szavannaház egyik elkülönített csarnokában, a zsiráfok számára fenntartott szülőszobában tartózkodik az anyjával együtt. Mivel az első napokban teljes nyugalomra van szükségük, a közönség eddig még nem láthatta, de néhány napon belül már a látogatók is megtekinthetik.

A most született állat a huszonnyolcadik budapesti zsiráfborjú. Az első még 1868-ban született egy olyan anyától, akit Erzsébet királyné közbenjárására Ferenc József ajándékozott a városligeti intézménynek. Az Állatkertben is látható Rothschild-zsiráfok (Giraffa camelopardalis rothschildi) a zoológusként is elismert híres bankár, Walter Rothschild (1868-1937) után kapták a nevüket. Eredetileg Ugandában, Kenyában, illetve Dél-Szudánban őshonos, Uganda zsiráfnak is szokták nevezni. Veszélyeztetett patásnak számít, a természetben kevesebb, mint 700 egyed él. A világ állatkertjeiben nagyjából 450 Rothschild-zsiráfot tartanak számon.