Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

FBI Budapesten: Tarlósék topnyomozói

2013.05.21. 07:27 Módosítva: 2013-05-21 11:45:28

Információink szerint egy elit 30 fős biztonsági igazgatóság dolgozik 2010 óta a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-nél. A csapat főnöke Jónás Endre, aki 1988-ig kémelhárító volt, majd 13 évig vezette a titkosszolgálati terrorelhárító szolgálatot, és rövid ideig a Nemzetbiztonsági Hivatalt főigazgatója is volt.

A 30 fős igazgatóságon dolgozik még hét volt BRFK-s gazdaságvédelmis nyomozó (többen közülük a 2010-es fővárosi közműcégek nyomozásaiban is részt vettek), hárman a Nemzetbiztonsági Hivatalnál dolgoztak, ketten a NAV-nál is megfordultak, valamint akad közöttük egykor az Információs Hivatalban (polgári hírszerző szolgálatnál) dolgozó szakember is. Információinkat a Fővárosi Biztonsági Iroda (FBI) vezetője megerősítette.

Megkerestük az FKF Zrt.-t is felügyelő Budapesti Városüzemeltetési Központot, és a főpolgármesteri hivatalt is, miért van szükség egy ilyen erős biztonsági csapat felállítására a főváros hulladékkezelő cégénél. Választ végül Pető Györgytől (Tarlós István Pintér Sándorától), a Fővárosi Biztonsági Iroda ügyvezetőjétől kaptunk.

Eszerint 2010-ben koncepcióváltás volt a fővárosi vállalatok biztonságpolitikájával kapcsolatban. Az addig szinte kizárólag őrzési- és klasszikus rendészeti tevékenységet „felváltotta a komplex, aktuális kockázatokat felismerni és kezelni képes biztonságszolgáltatás, illetve a megfelelő felkészültségű humán apparátus″. Az alulképzett munkatársak repültek.

Az FKF-nek pedig azért kell az erős ellenőrzés, mert „közismert, nemzetközi szinten is szakmai közhely, hogy a közszolgáltatás egyik kényes területe a hulladékgyűjtés, -kezelés, és -gazdálkodás, miután számtalan visszaélésre, jogsértésre, nyerészkedésre ad lehetőséget″.

A 30 fős magasan kvalifikált munkaerő bére havonta 13 millió forintba kerül az FKF Zrt-nek. A létszám a tájékozatatás szerint valamivel kevesebb, mint a 2010-et megelőző években, a bérköltség viszont nagyjából hasonló. A biztonsági igazgatóság kezdeményezésére indított büntetőeljárások becsült bűnügyi kárértéke meghaladja a 2 milliárd forint összértéket.

Arra a kérdésre, mi az oka, hogy az alkalmazottak között több olyan volt BRFK-s is található, akik 2010-ben a fővárosi közműcégek elleni nyomozásban is tevékenykedtek, azt a választ kaptuk, hogy a felvételkor csupán a végzettség, a tapasztalat, a rátermettség, és a szubjektív tulajdonságok döntöttek.

Megtudtuk még, hogy a fővárosi közműcégeknél 2010-ben feltárt korrupciós ügyek miatt egységes elvek alapján működő, integrált biztonsági rendszerre volt szükség a fővárosi tulajdonú vállalatoknál. Elvárás volt Pető szerint, hogy olyan belső védelmi rendszer kell, ami képes feltárni és megelőzni a közvagyon dézsmálását, az adófizetők pénzének hűtlen kezelését, vagy lenyúlását.

Ennek a folyamatnak a szervezeti eszköze 2010 októbere óta a Fővárosi Biztonsági Iroda, amely szervezi,és szakmailag koordinálja a főváros vállalatainak biztonsági tevékenységét.

Mint arról beszámoltunk, az FBI-nak eredetileg szélesebb feladatkör lett volna szánva, de a politikai ellenálláson az elképzelés 2011 nyarán megbukott. 2012-ben azonban fővárosi önkormányzat közszolgáltatási szerződést kötött a Fővárosi Biztonsági Irodával.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?