Repeszgránát Tarlós hivatalának padlásán

2013.05.23. 13:36 Módosítva: 2013.05.23. 17:14

Egy 82 milliméteres, második világháborús, szovjet repeszaknagránátot találtak a Főpolgármesteri Hivatal Gerlóczy utcai épületének tetőszerkezetében csütörtök délben, a robbanószerkezetet a felújítás közben fedezték fel. A gránátra kilőtt állapotban találtak rá, törött gyújtószerkezettel, rendőrségi kísérettel elszállítják a központi gyűjtőbe, és ott semmisítik meg. Egy órára leállt a fél belváros, nagy volt a dugó.

A környéket kétszáz méteres sugarú körben lezárták, a Főpolgármesteri Hivatalt is kiürítették. Körülbelül ötszáz embernek kellett elhagynia otthonát és munkahelyét, mondta kérdésünkre Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. A fő befogadóhely a Deák téri evangélikus iskola, akiket érintett az intézkedés, a 06-1 872 7272-es számon érdeklődhetnek. Várhatóan este hét után térhetnek haza a lakók.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) fődiszpécsere elmondta, hogy a következő forgalmi változtatásokat vezették be a hatóségi intézkedés idejére 16:20-17:20 között:

  • a 9-es buszok esetében az abból az irányból érkezőket az Astoriától visszafordították Kőbánya alsó vasútállomás felé, míg az Óbuda felől érkezőket az Arany János utcai metrónál fordították vissza.
  • a 47-es, 49-es villamosokat a Szent Gellért tértől a Batthyány tér felé terelték.
  • a 15-ös buszokat a Lehel téri végállomás felé a Fővám tértől közlekedtették terelő útvonalon a rakpart irányába.

Azóta az érintett szakaszokon helyreállt a forgalom.

    A városházi múmia története

    A budapesti Városháza nem szűkölködik meglepetésekben: tíz éve, 2003 nyarán például mumifikálódott holttestet találtak az alagsorában. Abban az időszakban a városházi tudósítók Demszky múmiájával ijesztgették a gyerekeiket, ha rosszak voltak.

    A holttestről később kiderült, hogy egy munkás volt, aki egy évvel korábban lopott csempén veszett össze társával a hivatal pincéjében, combon szúrta, válaszul társa addig ütötte a fejét egy deszkával, míg meg nem halt.