no

Flexszel amputálták le Madách alkarját

2013.05.28. 16:24

Először a névfelirat, majd a kezében lévő pálca, most pedig könyék alatt a bal karja tűnt el a Madách-szobornak. Vilt Tibor szobrász alkotása éppen 40 éve áll (ül) a Margitszigeten, a Rózsakert déli végében, írja a Városszíve blog.

Forrás: városszíve blog
Forrás: városszíve blog

A csonkolás a blog szerint komoly felkészülést igényelt: egyértelműen csak flexszel lehetett a bal alkart levágni, konnektor meg nemigen van a környéken, úgyhogy kizárólag valami akkumulátoros megoldás jöhetett szóba. A flexes csonkoló ebből következően egy jól szituált fémtolvaj lehetett.

Kolnhofer Tamás felvétele
Kolnhofer Tamás felvétele

Frissítés:

Olvasónk, Kolnhofer Tamás is küldött be képeket, egészen közelieket, amin inkább fűrészre utaló nyomokat lehet kivenni. Végül is, majdnem mindegy.

A szigetet mindig is kedvelték a vandál fémtolvajok. Tavaly januárban Stróbl Alajos szobrát lopták el. A szobrot a nyomok alapján a margitszigeti Hotel parkolójáig vonszolták, ahol kocsiba rakták. A tóban lévő Rákász fiú szobrára gurtnit tekertek, feltehetőleg azért, hogy szintén elvonszolják.

A József Attila szobor talapzata és a mellszobor rész közé vésőt ütöttek, megpróbálták eltávolítani, de egyelőre a szobor még sértetlen. A Kodály szobrot felborították, a márvány talapzatról ezt is megpróbálták eltávolítani, szerencsére kár nem történt a szoborban, csak a talapzatban.

Fél évre rá a Gellért-hegyen csapott le a vandál fémtolvaj: lefűrészelte a Leányka csikóval nevű szobor csikójának a hátsó két lábát.