Az éjszakai Combino vámszedői

2013.06.01. 12:20

Információink szerint 12-14 profi, plusz féltucatnyi alkalmi tolvaj, "csöves" dolgozik hétvégén hajnalonta, főleg vasárnap 3 és 6 óra között az éjszakai Combinón. A zsebtolvajok szerint telített a placc a villamoson, ahol egy hajnali műszakban átlag 400 ezer forintot lehet összelopni. Az áldozatok alvó, magatehetetlen részegek, gyakran feljelentést se tesznek. Egyikük már a Facebookon gyűjti sorstársait.

"Ha sztorit akartok, javaslom azt, amit vasárnap hajnalban néztünk végig a hatoson. Szinte biztos hogy nem egyszeri" – írta nemrég egy olvasónk. Az e-mail szerint A38 hajóról mentek 6-ossal hazafelé, úgy 3-4 óra körül. A budai hídfőnél kérték tőlük a jegyeket a biztonságiak.

"Egyszercsak a Corvin negyed - Baross utca környékén erre szakosodott csoportok lepték el a villamost. Ketten mentek föl-alá, minden kertelés nélkül nézték hogy ki alszik, és utasították a többi ajtónál kb kettesével-négyesével felszálló társaikat, hogy ki, hova üljön zsebelni. Egyiküket elkezdtük figyelni, és amikor takarásba került, felálltunk, hogy lássuk mi történik. Azonnal megjelentek mögöttünk, és odasétáltak többen is" – folytatódik a történet.

A levélíró szerint amikor megjelentek ezek a csoportok, a biztonsági szolgálat emberei elkezdtek egymással dumálni, és hirtelen semmi nem érdekelte őket. "Szerintem nyilvános szinten megy a lehúzás az éjszakai hatoson, és olyan nyilvánvalóan csinálják, hogy még csak a látszatát sem akarják kelteni annak, hogy elfedjék" – zárja olvasónk.

A labda fel volt dobva, ezért vasárnap (május 19-én) hajnali 3-kor kisétáltam a Margit hídhoz, és felszálltam az érkező 6-osra. A megállónál három gyanúsan viselkedő alakot láttam a felszállók között, távolról figyelemmel kísértem őket. Együtt ültek le, nézelődtek jobbra-balra, de a Nyugatinál leszálltak. Vagy nem voltak zsebtolvajok, vagy a sok utas miatt nem léptek akcióba.

A villamoson ugyanis zajlott az élet: félrészeg, félmeztelen, törölközős külföldiek nyüzsögtek (valamelyik fürdőből jöhettek), később pedig két harsányan kifestett, boroskólázó lány és egy idősebb kopasz férfi trágár ordítozásba fulladó afférja szórakoztatott. A Boráros térnél különösen figyeltem, mert állítólag ez a zsebtolvajok egyik bázisa, de nem láttam semmi gyanúsat. Igaz, a villamoson csak egyetlen "préda", azaz bealudt ember tartózkodott, egy öreg hajléktalan.

Visszafelé a Boráros térnél szállt fel 3 férfi. Rögtön gyanús volt, ahogy viselkedtek: az egyik leült a villamos közepén, a két másik fel-alá végigjárta a Combinót. Rövid megbeszélés következett a központi helyen ülő embernél, majd fejcsóválva leszálltak. Körbenéztem én is: alvó embert nem láttam. (Pedig már 4 óra körül volt.) Végigmentem a végállomásig, de különösebb eseményt nem észleltem: a zsebtolvajok nem kerültek bele a hálómba. Mivel attól tartottam, hogy ha megyek még egy kört, magam is elalszom és szégyenszemre üres zsebbel ébredek, ezért fél 5 körül hazapályáztam.

Biztosra akartam menni, ezért éltem az alkalommal, és több ismerősön keresztül sikerült elérnem még korábban egy kastást (zsebtolvajt), aki régebben a Combinókon dolgozott. Elmondása szerint a Combinón telített zsebtolvajokkal a placc. 12-14 profi kastás dolgozik, plusz a koncra lecsapnak az alkalmi tolvajok, "csövesek" is. A profik párban dolgoznak. Általában vasárnap hajnal 3 és 6 között működnek, a Boráros tért használva bázisnak.

A peronról figyelik, hogy alvó részeggel megfelelően telített-e az érkező villamos. Ha igen, felszállnak és leülnek az áldozat közelében. Ha a biztonságiak leszállnak az utolsó előtti megállóban és nem maradnak sokan az utastérben, akkor munkába állnak, és "megcsinálják az embert". A profik irtó óvatosak, nagyon figyelnek minden gyanús emberre, és ismerik a zsebtolvajokra szakosodott rendőröket. Ha bármi gyanús van, inkább hagyják az egészet.

Az igazi időszak a tél, mert akkor mindenki a meleg villamoson alszik el. A nyár közeledtével a részegek már gyakran eldőlnek a parkokban, padokon, nem annyira koncentrált "a felhozatal". Egy jó téli éjszaka 400 ezer forintnyi szajré is összejön. Főleg készpénzzel, telefonnal, és legfeljebb ékszerrel foglalkoznak. A "rendesebb" kastás visszadobja az áldozat ölébe a pénztelenített tárcát, a legtöbben azonban kukába hajítják. Az egy kör alatt összelopott szajrét eldugják biztos helyre (például egy virágágyásba), hogy ne legyen bizonyíték, ha lebuknának. Ezért nagyon nehéz megfogni a zsebtolvajokat.

Informátorunk keményebb bandákról is hallott már, akik magasabb szinten utaznak. Előre bevédik magukat lefizetéssel: ilyenek rabolhatták le a villamost, amit olvasónk láthatott. Ez a durva forma azonban jóval ritkább, mint a fent vázolt rendszer. Előfordul az is, ha nagyon nincs fogás, és sok a figyelő szem, hogy a zsebtolvajok "lekísérik" az áldozatot, majd egy sötét sarkon mindenét elveszik. Volt, akit már gatyára vetkőztettek. Észre se vette, úgy be volt rúgva.

Egyre több áldozat tűnik fel a közösségi hálón, mikroblogokon. Egyikük az ismerősei körében már gyűjteni is kezdte a Facebookon sorstársait: "Sziasztok, szombat hajnalban a 4/6-os villamoson igen alaposan kiraboltak és azóta legalább még egy emberről hallottam, akit ugyanúgy, ugyanott és nagyjából ugyanabban az időben raboltak ki. Azért írom ezt ki ide, mert eleinte ugyan feleslegesnek tartottam a rendőrségi feljelentést, de most már úgy gondolom, hogy talán ha többen is vagyunk, akikkel ez most szombaton vagy mostanában megtörtént, akkor együttesen talán el lehet valamit érni a rendőrségnél és talán hajlandóak érdemben nyomozni az ügyben. Szóval – és ez azt hiszem az első alkalom, hogy ilyesmit kérek itt –, osszátok meg ezt és ha ilyen élményetek van, írjatok nekem."

Másikuk így számol be az esetről a mikroblogján: "És persze csak magamat hibáztathatom, mert ha elalszom a villamoson, hát persze, hogy kikapják a telefonom a zsebemből, de azért mégiscsak lassú és kínok közti halált kívánok az elkövetőnek, magamnak meg az önvádon kívül azért egy kézfogást is nyújtok, mert bár levágták az oldaltáskámat (!!!! hogy ezért is korhadnának el, tényleg a rohadt életbe, hogy a szuper oldaltáskámat levágják), azt, úgy látszik, álmomban is szorítottam olyan erősen, hogy semmit sem tudtak kilopni belőle."

A kárvallottak többsége nem tesz feljelentést. Egyrészt mert szégyelli, hogy ennyire berúgott, másrészt pedig az érték sem olyan óriási, amit elloptak tőle. A rendőrséget korábban hiába kerestük statisztikák miatt: nem tartják számon, hogy a zsebtolvajlásos-rablásos eseteket járat szerint, így nem tudnak ilyen bontásban adatokat adni.

Ha történt hasonló önnel, vagy hallott így járt ismerőséről, a kommentekben megoszthatja velünk.