Ön milyen Almássy teret szeretne?

2013.06.06. 16:19

A VII. kerületi önkormányzat a lakosokkal szavaztatja meg, milyen legyen az Almássy tér új arculata. A szavazás június 14-ig tart, a beruházás pedig az igéretek szerint még az idén el is készül az Erzsébet Terv Zöld program keretében. A kerületi lakosok levélben, illetve három helyszínen (az önkormányzat két épületében és a Madách Imre Gimnáziumban) adhatják le a voksukat.

Az Erzsébetvárosi önkormányzat korábban hasonló módon vonta be a döntésbe a lakosokat a Madách tér új koncepciójának kiválasztásánál is.

Vattamány Zsolt polgármester szerint az Almássy tér rekonstrukciójának egyik célja a lehető legnagyobb mértékben megőrizni, sőt bővíteni a kerület zöldfelületeinek arányát. „Szerettük volna minél inkább bevonni a lakosokat, mondják el véleményüket a felmerült tervekkel kapcsolatban. A zöldfelületek kiemelten fontosak, mert Budapest legkisebb területű városrészén élünk mintegy 70 ezren, ezért az élhető környezet kialakítása kiemelten fontos és sürgető feladat” – mondta a polgármester.

Az

Az Almásy teret is magába foglaló Erzsébetvárosban a zöld területek aránya ma 0,4 százalékos az Otthontérkép szerint: az adat a körúttól a Városligetig húzódó városrészre vonatkozik, ezen belül az Almássy tér közvetlen környéke persze jelentősen kiemelkedik. A parkosítás nyilván emelheti a közvetlen környék ingatlanárait is, ma ezen a környéken 225 ezer forint az átlagos négyzetméterár, míg a Kiskörúthoz közelebbi belső Erzsébetvárosban 241 ezer forint.

A tervek

Az első koncepció, a különböző funkciók elhelyezésében  – játszótér, pihenő hely, aktív rekreáció, kutyafuttató  – teljes mértékben a jelenlegi állapothoz igazodik. A terv fontos eleme az Almássy utcát lezáró vízjáték és a játszótér kibővítése. Utóbbira azért lehet szükség, hogy a játszóteret különböző korosztályba tartozó gyerekek is használhassák.

Az első koncepció (A)
Az első koncepció (A)

A második terv a jelenlegi teret radikálisan átalakítja. Szerkesztése az eredeti, 1926-os tervhez nyúlik vissza. Fontos eleme, hogy a korabeli terveken szereplő épület helyére pavilont helyez, ami így a térrel egy egységbe szervezi az Almássy utcát és a Barcsay utcát. A terv az eredeti funkciókat (játszótér, közösségi tér, kutyafuttató) megtartja, a tér bejárataihoz vízjátékokat vázol.

A második koncepció (B)
A második koncepció (B)

A harmadik elképzelés, a Barcsay utca és az Almássy utca irányából is fásított városi köztérré avatja a parkot. A játszóteret a Wesselényi utca felől is jól megközelíthetővé teszi, annak az utcának az irányába kellemes arányú sétányt indít, előteret adva a parknak. A terv a különböző funkciókat kisebb térrészekhez rendeli, ezeket a helyek és irányok határozott megjelenése markánsan különíti el egymástól.

A harmadik koncepció (C)
A harmadik koncepció (C)

A negyedik terv lágy, organikus formavilágot hozna létre két zöld szigetettel, amelyek között az Almássy utca irányultságát megtartó, a Wesselényi utca irányába futó átkötést húz. A közösségi helyek ezen a sétányon helyezkednének el. A terv a játszóteret nagy zöldfelülettel keríti körbe. A tér három szakasza (Barcsay utca – Almássy utca találkozása, játszótér, a parkban elhelyezett közösségi pontok) csak éppen annyira különül el, hogy egymást ne zavarja.

A negyedik koncepció (D)
A negyedik koncepció (D)

Önnek melyik terv tetszik a legjobban?