Lökdösődés és taxisrendelet a közgyűlésen

2013.06.12. 08:53

A Fradi kapja a teljes sporttámogatási keretet, az antiszemita írónőről az MTA állásfoglalását kérik. Horváth Csaba egy holokauszt-emlékiratot akart Tarlós kezébe nyomni, ami kisebb lökdösődésbe torkollott. Elfogadták Vitézy hatmilliós prémiumát, csökkent a kéményseprői díj. Közgyűlés percről-percre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Már szokássá vált, hogy a fővárosi közgyűlés ülése előtt a három ellenzéki frakció gyors sajtótájékoztatókat tart arról, mi fáj neki legjobban. A mostani tájékoztatók előtt Losonczy Pál, a Jobbik frakcióvezetője aggódott félhangosan: "Jaj, csak Horváth Csaba nehogy beelőzzön!" Nem előzte be.

  • A közgyűlés az előterjesztés alapján az MTA-hoz küldi véleményezésre azt, hogy vajon Tormay Cécile írónő alkalmas e arra, hogy közterületet nevezzenek el róla. Mint azt mi is megírtuk, a Horthy-korszakban népszerű írónő neve a májusban beterjesztett újabb névmódosítási hullámban bukkant fel , majd miután a fővárosi MSZP-frakció és a Mazsihisz is élesen bírálta, Tarlós bejelentette, hogy az MTA-hoz fordul, majd végül ezt a véleményezést meg sem várva úgy döntött, ejti az egész ügyet. Most azonban úgy tűnik, a fővárosi Fidesz-frakció mégiscsak várakozó álláspontra helyezkedik az ügyben, és megvárja a szakvéleményt.

  • Hogy mi a baj Tormai Cécile-lel? Az, hogy igazi, véresszájú antiszemita volt, az a fajta, aki minden árnyékos sarokból nagy orrokat, keleties kaftánokat és kunkorodó pajeszokat látott kikandikálni. Emellett talán az ötletgazdáknak elkerülte a figyelmét, hogy a hmmm... nem épppen konzervatív szexuális preferenciákkal rendelkező írónő meglehetősen utálta Budapestet, „áruló”, „zsidó pszichéjű város”-nak tartotta.

  • A Párbeszéd Magyarországért képviselője szerint a főpolgármester nem mondott igazat, amikor az előző közgyűlésen azt mondta, hogy a II. kerület javaslatára nevezik el Tormay Cécile írónőről az egyik fővárosi közterületet. A PM oknyomozói ugyanis kiderítették: a kerület szerint kifejezetten a főpolgármester kérésére történt ez.

    Kaltenbach szerint végis mindegy, hogy ki kezdeményezte, a vitatott személyről (aki antiszemita nézeteket hangoztatott) egyáltalán nem kellene utcát elnevezni.

  • Úgy tűnik, Tarlóshoz nem jutott el az árvíz miatt beállt politikai szélcsend híre. A főpolgármester ugyanis annyira meg van sértődve Horváth Csabára, hogy amikor az útjába került, könyökkel lökte el magától. Erre most már a szocialista frakcióvezető is megsértődött a főpolgármesterre.

  • Mindhárom ellenzéki párt aggályosnak találta, hogy az FTC 100 millió forintos támogatást kap a fővárostól. Hanzély Ákos (PM) szerint arcátlanság, hogy a teljes sporttámogatási keretet az FTC viszi el egyedül, inkább pályázatot kéni kiírni rá. Losonczy Pál (Jobbik) szerint is lenne jobb helye a pénznek, például a BSE-nél. Horváth Csaba (MSZP) a szomorú sorsú Vidám Parknak adna pénzt inkább, amit szerinte nem szabadna bezárni.

  • A közgyűlés a taxisrendeletről való vitával kezdődik, a tervezetről való döntést a főváros már kétszer elnapolta további egyeztetések szükségességére hivatkozva. De a most felszólaló PM-es Somfai Ágnes még ezeket a további egyeztetéseket is kevesli.

  • jelenti be Molnár Gyula. A szocialisták alapvetően támogatják a taxipiac rendezését, de a módjával - például a szerinte drága egységes arculat bevezetésével - nem.

  • Méghozzá 21 igen szavazattal. Következik a Tormay-ügy.

  • 1.Mivel a taxik egyharmada Budapesten 10 évesnél idősebb, 10-ről 15 évre emelik azt a korhatárt, amilyen idős kocsival még lehet 2014 és 2015 június 30-ig taxizni, a 10 éves limit csak ezután lép életbe. 2. A teljesítményre, környezetvédelmi besorolásra vonatkozó rész is csak 2015 július 1-től lép hatályba. 3. A szabadjelzőket jól kell majd látni éjszaka is. 4. Elég, ha kétféle bankkártyát tud olvasni a taxiban levő terminál, nem kell az összeset. 5. Pontosították a taxi ablakok levő fólián a betűszínt.

  • A főpolgármester felfortyant a pulpituson, hogy a képviselőkön kívül mindenki hangosan tereferél a közgyűlési teremben, ami így egy liberális klubhoz hasonlít. Aki beszélgetni akar, menjen ki!, jelentette ki. A teremben levő mintegy száz ember úgy megszeppent, hogy nyomban síri csönd támadt.

  • Losonczy Pál azzal érvel, hogy Tormay Cécile nem antiszemita, vagy ha az, akkor vegyék el Móricz Zsigmondtól a körteret is. Ezen kívül a jobbikos képviselő at is felhozza, hogy a cionizmus atyja, Herzl Tivadar is kapott egy teret, miközben felelős palesztínok ezreinek kitelepítésért.

    Úgy tűnik, Losonczy némi fogalmi zavarban van, mi is az a cionizmus, de azt mindenképpen jegyezzük meg, hogy Móricz antiszemita kijelentéseit illetően tökéletesen igaza van, a híres író valóban elég keményen szórta a zsidózást. A kuruc.info ezek közül néhányat össze is gyűjtött. A Tormay-ügyről egyébként hamarosan az Indexen is olvashat!

  • Horváth Csaba a plénum előtt is elpanaszolja, hogy Tarlós ellökte őt, amikor ő a főpolgármester kezébe akarta nyomni a Helga naplója című holokauszt-memoárt. Tarlós erre csak annyit mond: "Sajnálom, hogy Horváth Csabának csak annyi maradt, hogy kétségbeesedten hazudik."

  • Az MSZP azt sérelmezi, a Fidesz két hete még elutasította kezdeményezésüket, hogy az MTA elé küldjék véleményezésre, mennyire vállalható Tormay Cécile.

  • Most derült ki, hogy Tarlós István levette a napirendről azt a javaslatot, ami szerint Budapest a híres vietnami kommunistáról, Ho Si Minh-ről elnevezett Ho Si Minh Várossal (amit korábban Saigonnak hívtak) testvérvárosi kapcsolatra lépjen. Indoklás nincs.

  • A katalán főváros önkormányzatával kötött megállapodás részletei még nem ismeretesek, de óvva intjük Csomós Miklós kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettest, nehogy véletlenül az együttműködés keretében hívja meg az I'm from Barcelona együttest, ők ugyanis a nevük ellenére svédek.

  • A büféből egyébként a világ legerőszakosabb hangú csengője hívja vissza a képviselőket és vendégeket. A csengetés ráadásul legalább egy percig tart, erre még a Deák téri gimnazisták is vigyázzba vágják magukat. Most a szocialisták kérésére újabb szünet következik, előre rettegünk a végétől.

  • Amíg tart a szünet, addig felhívnánk a fővárosi képviselők figyelmét arra, hogy az árvíz miatt - a helybéli autósok kivételével - autómentesített Fő utca épp az aranykorát éli. A Vár alatt húzódó, eddig notórius szmogcsapdaként működő utcán megszaporodtak a biciklisták, feltűntek az első, nem menekülő üzemmódban közlekedő gyalogosok is. Szuper a levegő, és a borzalmas Bem rakparti bicikliúttal ellentétben itt valóban kényelmesen lehet bringázni. Azt hiszem, sokan el bírnánk viselni, ha a Fő utca így maradna!

  • Elsőként elfogadták, hogy a Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft. ügyvezetője 80 százalékban elvégezte prémiumfeladatait, ezért 1,48 millió forint prémiumot kaphat. A következő az Enviroduna Kft. igazgatója, felkészül: Vitézy Dávid (BKK).

  • Szokatlan közjáték: a közgyűlési Jobbik-frakció 10 perc szünetet kért, hogy Volner János, a párt országgyűlési képviselője egy rögtönzött sajtótájékoztatón elmondhassa: a Jobbik sokallja Vitézy Dávid hatmilliós prémiumát, aminek odaítéléséről hamarosan dönt a testület. Vajon az ezt követő frakciószünet miről fog szólni?

  • A BKK vezérigazgatója, VitézyDávid 6,14 millió forintos prémiumot kap, Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója pedig 5,56 millió forintot a közgyűlés döntése szerint. Szaniszló Sándor (MSZP): túlzásnak tartja Vitézy 6,14 millliós prémiumát, mert nem lát mögötte teljesítményt. A Fideszből megvédték Vitézyt: Hutiray Gyula felszólította Szaniszlót tételesen mondja el, mi nem tetszik, ne légből kapott állításokkal operáljon, Wintermantel Zsolt szerint pedig az MSZP hadjáratot folytat Vitézy Dávid ellen. A szavazáson a PM tartózkodott, az ellenzék általában nemmel szavazott.

  • Vitézy Dávid BKK vezérigazgató egykori szervezete, a VEKE más szemszögből látja a prémium körüli hercehurcát. Dorner Lajos, a VEKE elnöke szerint egyetlen bosszúhadjáratról lehet beszélni: arról, amit a VEKE ellen folytat a Vitézy, mégpedig 2010 óta. A mai döntést úgy értelmezik, hogy a városvezetés ezt a hadjáratot elismeréssel díjazta.

  • Ilyen nagy volt 2010-ben a nyüzsgés a Budapesti Nagybani Piacon . Most az M5-ös bevezető szakaszán található óriási termelői- és elosztó piac 2012-es működéséről van szó. Mint kiderült, a tavalyi prémiumfeladatokat Házi Zoltán vezérigazgató 100%-os mértékben teljesítette, ezért ötmillió forint prémiumot kap.

  • A főváros városbiztonsági- és városrendvédelmi koncepciójával kapcsolatban fellángol a vita, mennyire kell kriminalizálni a hajléktalanságot. A PM-es Somfai Ágnes és az MSZP-s Molnár Gyula elsősorban az „átpolitizált” megállapítások miatt kritizálják a koncepciót. Molnár a gyakorlatias megközelítést is hiányolja, szerinte nem szerepel az anyagban a polgárőrség, vagy a drogprobléma. "Most ezt megszavazzuk, de mi lesz holnap?" teszi fel a kérdést, ami inkább a jövőkép hiányára vonatkozó kritika ugyebár.

  • A rezsicsökkentésről szóló kormányrendelet miatt júliustól 44 százalékkal csökken a fővárosi kéményseprési díj, ami egy átlagos pénztárcát havonta kb 800 forinttal vastagít meg. A konkrét döntést a közgyűlésnek most kellett meghoznia, mivel a budapesti kéményseprő cég (FŐKÉTÜSZ) a főváros tulajdona. A FŐKÉTÜSZ -nek a döntés évi egymilliárd forintos veszteséget okoz.

  • Új, vicces nevet kapott a közterület-felügyelők (népi nevükön Tarlós-huszárok) szervezete a fővárosi közgyűléstől. Az eddigi FKF helyett FÖRI (Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság) lesz a hivatalos elnevezés. Az indok: mivel jogszabályi változás miatt a szervezethez tartozik immár a főváros három szem természetvédelmi őre, nem maradhat az eredeti név, mert nem fedné le teljesen a valóságot.

  • Horváth Csaba nem érti, mi szükség van a CET átnevezésére, érti ő, hogy miért akarják magyarosítani, de komplex hasonlata szerint a bálnának annyi köze van a cethez, mint a balneológiához – utal Pokorni elhíresült interjújára. A szocialista frakcióvezető azt szeretné, ha az arculatváltásra nem költenének túl sok pénzt.

  • Közben a kezünkben van a CET-ről szóló koncepció, amiben a főváros "urbanisztikai kontextus és misszió"-ról ömleng, és azt is megtudtuk, hogy a dokumentum szerint az épület új, "Budapest brand" építését szolgáló szerepének felel meg a "Bálna" név. Hogy ez mit is jelent? Hát természetesen azt: a főváros szeretné, hogy a Bálnából "a városlakók, a fogyasztók kreativitására is épülő közösségi élményhely legyen". Aha.

  • Az előterjesztésből kiderül: végre megkapta a főváros a CET, új, tervezett nevén Bálna, azaz a volt Közraktárak átépített épülete a használatbavételi engedélyt, így megnyitható. Viszont a kereskedelmi kihasználtság nem éri el a kívánatos 80%-ot, ezért a főváros beköltöztetné a Budapesti Történeti Múzeumot (187 millió forint költséggel), valamint a pinceszintet vásárcsarnokká alakíttatná a Vámház téri Nagyvásárcsarnokot üzemeltető Csapival. Az is kiderült: a korábban többször is elbaltázottnak nevezett üveg-fém héjszerkezet úgy jó, ahogy van, legfeljebb néhány kisebb, garanciális javítást kell végezni rajta, átépíteni semmiképp sem kell.

  • Tarlós a szünet előtt még helyreteszi a szocialista CET-pártiságot: elmondja, hogy a cet és a bálna lényegében ugyanaz, a latin „cetus”-t magyarul „bálná”-ra szokás fordítani. Pont.