MTA: Korrekt a római-parti mobilgát

2013.06.14. 12:46

Az MTA elfogadta a mobilgát tervét, amit korrektnek tart, olvasta fel a tudományos akadémia levelét Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatón. A gát tervezett magasságát is elfogadják, ami a testület szerint legalább akkora védelmet nyújt majd Csillaghegynek, mint a Királyok úti-Nánási úti elsőrendű védmű.

A szakvélemény néhány kisebb kiegészítést tart még fontosnak a főpolgármester szerint, mint például a végleges ökológiai terv elkészítése, javaslatok a mai karakter megőrzésére, vagy további környezetvédelmi észrevételek beépítése, ezeket a kéréseket a főváros beépíti a tervebe.

Tarlós szerint az MTA állásfoglalása, plusz a szentendrei és külföldi mobilgátas tapasztalatok egyértelművé teszik, hogy kell-e a Római-parton mobilgát. A mobilgát ügyét még egyszer beviszi a fővárosi közgyűlés elé, ha a döntés pozitív, a kivitelezés még ebben a ciklusban megkezdődhet. Hozzátette, hogy az utóbbi időkben kétségbe vont statikai állékonyság nem a megrendelő főváros, hanem a tervező felelőssége.

A költségekről szólva közölte: 3,5 milliárd forint már most rendelkezésre áll, de a becslések szerint 4 milliár forint körüli lesz az összköltség.