Beszólt az utas, hogy nincs klíma

2013.06.17. 16:34

A nyári menetrend bevezetésével párhuzamosan a BKK kissé lemaradt a központi klímaparancs kiadásával. Reggel még kollégánknak kellett kikönyörögni a légkondicionáló bekapcsolását a buszsofőrtől, aki a központra és a hőmérőre mutogatva mentegetőzött. Délutánra már az is kiderült, hogy a klímamoratórium megszűnt: a kánikulában kötelező a légkondi működtetése.

"Kánikula van, már reggel is az volt", mondta egyik kollégánk, aki sportrovatos lévén amúgy jól bírja az izzadást, de ez már neki is sok volt. Nyolckor szállt fel a hetes buszra Dél-Budán, a Szent Imre kórháznál. "Ablakok gondosan behúzva, a légkondi nem működik, komoly tömeg, terjengő testszagok", vált a beszámoló egyre nyomasztóbbá.

A következmény sem késlekedett sokáig: "A Móricz Zsigmond körtérnél egy méltatlankodó néni azért szállt le, hogy ne legyen rosszul." Kollégánk erre már elhatározta, hogy lép: "A Gellért térnél leszálltam, csak azért, hogy előre tudjak menni. Az első ajtónál visszaszálltam, bekopogtam a sofőrnek, hogy megkérjem, kapcsolja be a hűtést. Azt mondta, nem teheti, csak akkor mehet a légkondi, ha erre utasítást kap a központtól."

Kollégánk ekkor már nem csak a hőségtől fulladozott, de a sofőr - sportnyelven szólva - behúzta a mattot: "Nézze, direkt hoztam egy hőmérőt, hogy tudjam, milyen meleg van a buszon. 28 fok van, látja?", mondta. A közjáték vége hepiend lett kollégánk elmondása szerint: "a sofőr nagyon rendes volt, betelefonált a diszpécsernek, és bejelentette, hogy bekapcsolja a buszon a hűtést".

Lapunk a következő kérdéssel fordult a BKK sajtóosztályához: Hogy lehet ez?

A válasz délután 4 órára érkezett meg, lényege: hétfőtől, amíg a kánikula tart, minden nap reggel 8 és este 20 óra között központi elrendelés nélkül be kell kapcsolni az utastéri klímát minden, a BKK által közlekedtetett és a BKV, illetve a VT Transman által üzemeltetett, klímaberendezéssel rendelkező járművön. A Combino villamosokon automata klíma van, 24 fokos határértékre állítva. A klíma működését a BKK ígérete szerint folyamatosan ellenőrizni fogják, ha hiányosság lesz, megy a kötbérfelszólítás.

Frissítés:

Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója a közleményhez hozzáfűzte, hogy eddig a fődiszpécser nézte a hőmérőt, és ő volt az, aki a buszvezetőket kiértesítette: kapcsolják be a klímát, mert 24 fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála. Mától az változott, hogy a fődiszpécsernek nem kell elrendelni a klímariadót, a buszosoknak a kánikula alatt eleve légkondival kell menniük. Ezzel megspórolható az a kb egy óra, amíg a fődiszpécseri direktíva megérkezik minden buszsofőrhöz.

Arra, hogy kollégánk reggeli afférja hogyan történhetett, kétféle magyarázat van: a sofőr spórolni akart az üzemanyagon, ezért nem kapcsolta be a klímát, vagy pedig nem jutott el hozzá, hogy be kéne kapcsolni.

Önnek vajon működött ma a klíma a buszon? Ha igen, ha nem, írja meg kommentben!