Tarlós nagyon akarja a mobilgátat és mindenkinek beszól

2013.06.21. 07:13 Módosítva: 2013.06.21. 08:28

Mindenképpen meg kell építeni a Római-partra tervezett mobilgátat - erről Tarlós István főpolgármester beszélt a Magyar Hírlapnak adott, pénteken megjelent interjújában. A főpolgármester nagyon elemében volt az interjú során, szinte mindenkit kiosztott.

Tarlós István azt mondta: mivel az MTA is elismerően nyilatkozott a tervről, a "nyugalmazott halbiológusoknak és a hiperaktív közgazdászoknak most már nem velünk, hanem szakemberekkel kellene vitatkozniuk, ám ettől mi még tesszük a dolgunkat". Hozzátette: Szentendrén és Vácon senki nem szólt egy szót sem azért, hogy ne épüljön védmű.

Árvízi védekezés a Római parton
Árvízi védekezés a Római parton
Fotó: Spirk József / Index

Az árvízről elmondta, bár 1990 óta nem egy áradást végigélt, de "központilag ennyire jól szervezett védekezésre és ilyan nagyszabású, spontán társadalmi összefogásra" még nem látott példát. "Nem kell Budapestet újraépíteni, nem omlottak össze épületek, talán néhány sufnit leszámítva", teszi hozzá.

A főpolgármester szerint "Budapesten mindent agyonexponálnak, ugyanez történt a Tormay Cécile közterület-elnevezés kapcsán is". Tarlós azzal védekezik az interjúban, hogy az írónő tiszteletére nemrég szobrot állítottak és emléktáblát avattak, és ez ellen akkor senki nem emelt szót. Az őt az ügyben érő támadásokról azt mondja, azok "infantilisak" és őt "nem viselik meg", ráadásul a közvélemény-kutatások szerint ezek a próbálkozások kontraproduktívak, "akik pedig ilyen, az ellenzék által generált helyzetek miatt haragszanak rám, akkor sem szavaznának rám holnap, ha ma az életüket menteném meg".

Tarlós a Margitsziget fővárosi átvétele kapcsán a XIII. kerületi szocialista polgármesterről azt mondja, "amit Tóth József művel az ügyben, az az én szubjektív minősítésem szerint is már-már kimeríti az uszítás fogalmát". Ki is fejti: "Sajnos az eddigi munkát a XIII. kerület a hatósági tevékenységével egyáltalán nem segítette, az pedig a vicc kategóriájába tartozik, hogy a három margitszigeti lakos körében népszavazást szerveznének, akik egyébként valószínűleg szolgálati lakásban laknak."

De a főpolgármester a sajtónak is beszól: "Megjelent valamelyik újságban, hogy Budapest huszonhét nagyberuházásából legfeljebb a kerékpárutak érinthetik a Margitszigetet. Nem tudom, hogy rosszhiszeműségből írták-e, de úgy érzem, inkább korlátoltságból."