Bontják az Ivanits-villa kerítését

2013.07.01. 11:46

Elkezdték bontani a XVII. kerületi Ivanits villa kerítését, erősítette meg értesülésünket a kerület sajtóreferense.

A 3900 négyzetméteres telken az Opelekkel kereskedő Ivanits József épített fel egy 1200 négyzetméteres házat, 890 négyzetméteres lakótérrel, borospincével, külön billiárd- és moziteremmel, valamint kilátószobával. Az építkezés azonban jócskán túlterjeszkedett a hivatalos telekhatárokon: a tulajdonos összességében a telek harmadát kitevő területet, 1600 négyzetmétert foglalt el önkényesen, és egy közút lezárásával megszüntette három szomszédos ingatlan közterületi kapcsolatát.

2003 nyarán a környékbeli lakók bejelentése nyomán az önkormányzat által elrendelt hatósági szemle megállapította: az építkezés során a szomszédos közpark húszméteres sávja is kerítésen belülre került, valamint az ingatlan elfoglalta a Strázsahegyi dűlő egy, a telek hosszával megegyező szakaszát. A jogellenes területfoglalás miatt az önkormányzat bontási határozatban kötelezte a tulajdonost az eredeti állapot visszaállítására.

A vitás helyzet fennmaradását konzerválta, hogy a kerület 2006 előtti szocialista vezetése bérleti szerződést kötött Ivanits-csal. A villatulajdonosnak éveken át évi 50 ezer forintos bérleti díjat kellett fizetnie a kihasított területért. A szerződés azonban tartalmazta, hogy a megszűnés után a bérlő köteles visszaállítani az eredeti állapotot. A szerződés egy hosszabbítás után 2009 decemberében lejárt.

Ebben az ügyben bírósági eljárás indult, az önkormányzat ugyanis erőszakkal nem foglalhatja vissza még az egyértelműen a tulajdonát képező területet sem, hiába született erről több jogerős hatósági döntés.

A kerület fideszes polgármestere, Ríz Levente korábban az Indexnek elmondta: a villa tulajdonosa az illegális teleknagyobbításon kívül más szabálytalanságokat is elkövetett. Építési engedély nélkül húzott fel egy 96 négyzetméteres kertészlakot, amelyre szintén jogerős bontási határozat van. Előbb-utóbb el kell tüntetni azt a két tavacskát is, amelyet a régi véderdő helyén alakítottak ki.

A kerület hétfő délutáni közleménye megerősíti a korábbi információkat. Az utólagos megállapodás formai szempontból is sértette a jogszabályokat: a hatályos helyi vagyonrendelet szerint az önkormányzat Vagyongazdálkodási Bizottságának és az érintett egyéni választókerületben megválasztott képviselő véleményét ki kellett volna kérni. Egyik sem történt meg – áll a közleményben.

2009 végén a képviselő-testület döntést hozott az eredeti állapot helyreállítása érdekében: felszólította a bérlőt, hogy egy hónapon belül helyezze vissza az ingatlan kerítését a telekkönyvi határra. Ez azonban nem történt meg.

Ezután három alkalommal végrehajtási bírságot szabtak ki az építtetőre, melyeket ő megfellebbezett, illetve a bíróságon támadott meg. A bíróság minden esetben helybenhagyta a Polgármesteri Hivatal határozatait.

A hatóság a mai napon – a Polgármesteri Hivatal 2013. áprilisában hozott jogerős határozatának értelmében – a szabálytalanul felépített utcai kerítés-építmény elbontását hatósági eljárásban megkezdte – zárul helyhatóság közleménye.