Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

A törölközőszéf nem biztonságos

2013.07.02. 16:28

Nyári veszélyek, fürdőnadrágos rendőrök, bányatóba fulladt kisfiú címmel tartott közös abszurd közbiztonsági sajtótájékoztatót a Római strandon a fürdőszövetség, a rendőrség és a mentőszolgálat. A mondanivalót bikinis rendőrgimis csajok illusztrálták kiselőadásban, majd egy élőben kimentett lány torkán dugtak le egy csövet.

A tájékoztatót Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői Zrt. vezérigazgatója vezette fel, rögtön megmarkolva az alkalmat, hogy a céghez tartozó Római strand új fejlesztéseit (új csúszdák, új játszótér, fitneszpark) alaposan ecsetelje. Eddig az apuka az árnyékban itta a sört, a gyerek meg a tűző napon pancsolt a medencében, vázolta fel Szőke a rideg közelmúltat, de megtudtuk, mostantól másképp lesz: a gyerekmedencék egy részét leárnyékolták. (Apuka most már mehet be sört inni az árnyékos lábáztatóba.)

Három fővárosi strandon kísérleti értékmegőrző kazettákat tesznek ki, hogy ne kelljen elmenni az öltözőig pénzét, vagy ne a törölköző alatt tárolják a drága fürdőzők az értékeiket. Ezt a leejtett frottírszálat kapta fel a Szőke után szólásra emelkedő Oláh László, BRFK Bűnmegelőzési Osztály vezetője, aki kijelentette: senki se használja széfnek a törölközőt a strandon. Hogy miért ne, arról a Barátok köztöt megyszégyenítő jelenetsorban győződhettünk meg, rendőrgimnazisták rögtönzött előadásában.

meg1x
Fotó: Huszti Istvan

Még magunkhoz sem tértünk a közbiztonsági tinielőadásból, Győrfy Pál, a mentők kommunikációs igazgatója magához is ragadta a mikrofont. A szóvivő egy rocksztár magabiztosságával és lendületével esett neki annak a paradoxonnak, hogy a fürdőzési veszélyeiről szóló sajtótájékoztatót pont a legbiztonságosabb strandon tartják.

Ismét bemutató kezdődött legott, Győrfy értő szakkommentálásában. Megtudhattuk, hogy a bikinis Takács Eszter (segítő) a nyugágyon hevül a napon, nem is sejtve, hogy hamarosan bajba kerül. (A kamerás kollegák egymáson bukdácsolva siettek Eszter közelébe.)

A lány a közfigyelmet érezve felállt és belecsobbant a mélyvízbe, ami Győrfy szerint felhevülve nagy megondolatlanság. Eszter ráadásul a kamerák kedvéért úgy tett, mintha úszni sem tudna, ezért egy úszómester azonnal beugrott mellé és egy tarkótámasztásos műfogással a partra rántotta.

Itt egy kissé szégyenlős illusztrációs szájbafújás és mellnyomkodás következett (mégiscsak egy ország fogja látni), amit az addig bozótban rejtőzködő mentőautó szirénaüvöltése szakított mag, frászt hozva az összes újságíróra és közelben strandolóra. A mentő a gyepen előregurult tíz métert, és egy sereg mentős pattant ki belőle.

A mentősök 60 másodpec alatt (1.) infúziót kötöttek a lányra, (2.) légmaszkot nyomtak az arcába, (3.) EKG-s tapaszokkal ragasztották tele, majd végül (4.) egy csőt nyomtak le a torkán, szakszóval intubálták.

Doktornő!? - kérdezte Győrfy a mikrofonba kiabálva. (Mindenki megdermedt pár másodpercre.)

Van pulzusa! - kiáltotta világgá a szóvivő, amikor meghallotta a választ. (Mindenki megkönnyebbült.)

Fólia (akarom mondani izolációs takaró) elő, vízisérült hordágyon el. Győrfy a gyengébbek kedvéért még összefoglalta a tanulságot: a vízből mentés után azonnal el kell kezdeni az újraélesztést valakinek. 30 mellkasnyomás, két befújás életet menthet, mire kiérnek a mentők.

A tájékoztató után rákérdeztünk a meghívóban meghirdetett fürdőruhás rendőrökre, hátha mi leszünk az elsők, akik be tudják mutatni az olvasóknak a rendfokozattal ékesített rendőrfecskét vagy rendőrbikinit. De meg kellett tudnunk, hogy rendőrfürdőruha nincs rendszeresítve, és nem is lesz. Olyan volt már, hogy egy strandon fürdőzőnek beépített rendőrök vegyültek el – szigorúan civil fürdőgatyában – a tolvajok lebuktatására, de csak néhányszor.

Nálunk még gyerekcipőben jár a szolgálati strandolás, de Horvátországban ez már majdnem egy külön rendőrszakmai szaktevékenység. Egy szemtanú szerint nem túl szigorúak a ropogósra sült beépített rendőrök a horvát tengerparton: ha meglátják, hogy valaki sanda szándékkal közeledik egy törölközőhalom felé, megdobálják kis kavicsokkal, és felemelik az ujjukat, hogy vigyázz, szemmel tartunk! Ezt az elmúlt években sajnos nem sikerült ellenőriznem.