Elkerülné a Ráday utcát a 15-ös busz

2013.07.04. 15:18

Módosítaná a 15-ös busz vonalát a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), a tervek szerint a járat a Gyöngyösi utcáig közlekedne, és nem érintené a forgalomcsillapított Ráday utca környékét.

A központ honlapján olvasható adatok szerint a Boráros térről az Árpád hídi metrómegállóig közlekedő 15-ös buszok útvonala északi irányban meghosszabbodna a Gyöngyösi utcai metrómegállóig a Vizafogó utca – Cserhalom utca – Csavargyár utca – Váci út útvonalon.

A déli szakaszon a Ráday utca, a Bakáts utca és a Bakáts tér átalakítása után a IX. kerület kérése volt, hogy a buszok kerüljék el ezeket az utcákat. A BKK két tervet dolgozott ki. Az első szerint ha a 15-ös a módosítás után is a Boráros térig közlekedik, akkor a Ráday utca érintése nélkül az Üllői út – Kinizsi utca – Közraktár utca – Boráros tér útvonalon halad, a Boráros téri végállomás pedig átkerül a 2-es villamos megállóhelye mellé. A második változat szerint a járat a teljes ferencvárosi szakaszt kihagyja, és a buszok a Fővám tér – Vámház körút – Kálvin tér – Múzeum körút útvonalon fordulnak vissza.

Az útvonal módosításával egyidejűleg a hétvégente közlekedő 115-ös, valamint a 133-as járatok megszűnnek. Az útvonalváltozatoktól függően új megállóhelyek létesülnek a XIII. kerületi és a IX. kerületi szakaszon is.

A BKK társadalmi egyeztetést kezdeményezett az ügyben, az utazók véleményét a központ július 16-ig várja a honlapján.