16:00, December 09.
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

Új tetőt kap a gyilkos Váralagút

2013.07.04. 16:11

Szerdán kapott építési engedélyt a Váralagút tetejének átépítési terve, majd csütörtök hajnalban ismét leesett róla és szörnyethalt egy férfi. Az önkormányzat próbálkozott már számos elrettentő módszerrel, nem jött be egy sem. Most teljesen átépítik a gyilkos tetőt.

Az új tető látványterve (forrás: I. kerületi önkormányzat)
Az új tető látványterve (forrás: I. kerületi önkormányzat)

A napokban kapta meg az építési engedélyt a Váralagút tetejének beépítési terve. A jövő héten írja ki az önkormányzat a kivitelezői tendert, augusztus közepétől várhatóan belül egy vaskorlát, kívül pedig egy erős lejtésű fémtető akadályozza meg, hogy részeg bulizók az Alagút húsz méter magas párkányára kiülve lógassák a lábukat.

Mint arról beszámoltunk, csütörtök hajnalban, valamivel három előtt ismét lezuhant egy férfiaz Alagút tetejéről a Clark Ádám tér felőli oldalon. 1997 óta ő a hatodik áldozat.

Korábban az áldozatok nevét és életkorát is kitették egy táblára, amire több nyelven kiírták, hogy a párkány szélét megközelíteni életveszélyes.

A táblát azóta elvitték, jelenleg egy másik tábla áll ott, nevek nélkül. Most nincs még egy gyenge korlát sem, akadálytalanul ki lehet lépni a párkány szélére.

Az önkormányzat a táblán kívül többféle megelőzéssel is próbálkozott: szúrós bozótot telepítettek a párkány elé, de azt hamarosan legázolták. Egy időben a sok drótkerítéstől és szögesdróttól úgy nézett ki az Alagút teteje, mint egy háborús körzet. Kisvártatva azt is leteposták. A drótokat (azaz a drótok maradékát) végül városképvédelmi okokból szintén elbontották.

Az I. kerület januárban szánta el magát a komolyabb lépésre. Többféle verzió is felmerült, hogy állíthatnak gátat az embereknek. Egy változat szerint másfél méter magas plexifal védte volna a párkányt a turistáktól. Egy másik ötlet szerint egy pavilonnal építették volna be a teraszt, és az üzemeltető állandó jelenléte lett volna a garancia a balesetek elkerülésére.

Az új tető látványterve (Forrás: I. kerületi önkormányzat)
Az új tető látványterve (Forrás: I. kerületi önkormányzat)

Végül az örökségvédelmi szakemberekkel, tervtanáccsal közösen kidolgozott verzió a most építési engedélyt kapott változat lett.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport