Jolán
2 °C
4 °C

Maja piramis óvodásoknak

2013.07.06. 10:54

Ha a maják óvodásoknak is terveztek volna templomot, akkor valami ilyenre bukkantak volna a régészek az őserdő közepén. Ez jutott eszembe, amikor aláereszkedtünk a négyes metró újabb állomásának mélyére. A Móricz Zsigmond körtéri állomás ugyanis hatalmas, befelé dőlő falú hangár volt, mintha csak egy dél-amerikai piramis titkos belső tere lenne. A falakat azonban nem naiv természetességgel bemutatott emberáldozatok domborművei díszítették, hanem vidám, színes felületek. Az ősi maja király nyilván a gyerekének épített volna ilyen, egyszerre monumentális, robosztus, de mégis játékos szentélyt.

Maják további nyomaira egyébként nem bukkantam, de nyilvánvalóvá vált az új megállókon végigvonuló építészeti koncepció. A 10 új állomásból itt már a negyediknél tapasztaltam, hogy:

- A földalatti tér nagy felülvilágítóval kapcsolódik a felszínhez, így egy ideig még természetes fényben közelíthetjük meg az amúgy depressziós közlekedési eszközt.

- A peronok tere nem olyan alacsony, mint a hagyományos budapesti metróvonalaknál, hanem részben, vagy egészben katedrálisokat idéző magasságú, ami szintén javít a föld alá kényszerült ember közérzetén. Mégsem kell úgy éreznünk magunkat, mint egy hangya a járatában.

A Móricz Zsigmond körtéri megálló mozgólépcsői segítenek abban, hogy kimaxoljuk ezt a monumentalitásérzést. A teljesen átlagos, világos kőborítású aluljáróból indulva a lábaink alatt tárul fel a trapézkeresztmetszetű tér, amelyben lila keresztfények fokozzák a térhatást.

A masszív, beton kereszttartó gerendák közé ereszkedve enyhül a fenséges hatás, mivel megpillantjuk a sínek fölött húzódó színes, óvodahangulatú díszítőelemeket.

A metróra várva pedig a betongerendákba süllyesztett felsővilágítás, és a mozgólépcső alsó fémburkolatán tükröződő lila fény biztosítja az esztétikai hatást. A bátor dizájnból csak a kissé kellemkedő, lekerekített bútorelemek, kukák, órák vesznek vissza valamennyit.

Ezért a lazaságért viszont kárpótol, hogy a tervezők a felszínen el mertek tekinteni az olyan túlcsinált dizájnelemektől, mint amik uralmuk alatt tartják a Kálvin teret. A felszínen terpeszkedő fém-üveg pillangóknál sokkal hitelesebb a Móricz Zsigmond tér letisztult egyszerű üveghasábja, amelyen keresztül a fény kíséretében beléphetünk az ovis piramisba.

Korábban már bejártunk három megállót: a Gellért térit, a Tétényi útit és a Kálvin térit, nézze meg ezeket is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?