Maja piramis óvodásoknak

2013.07.06. 10:54

Ha a maják óvodásoknak is terveztek volna templomot, akkor valami ilyenre bukkantak volna a régészek az őserdő közepén. Ez jutott eszembe, amikor aláereszkedtünk a négyes metró újabb állomásának mélyére. A Móricz Zsigmond körtéri állomás ugyanis hatalmas, befelé dőlő falú hangár volt, mintha csak egy dél-amerikai piramis titkos belső tere lenne. A falakat azonban nem naiv természetességgel bemutatott emberáldozatok domborművei díszítették, hanem vidám, színes felületek. Az ősi maja király nyilván a gyerekének épített volna ilyen, egyszerre monumentális, robosztus, de mégis játékos szentélyt.

Maják további nyomaira egyébként nem bukkantam, de nyilvánvalóvá vált az új megállókon végigvonuló építészeti koncepció. A 10 új állomásból itt már a negyediknél tapasztaltam, hogy:

- A földalatti tér nagy felülvilágítóval kapcsolódik a felszínhez, így egy ideig még természetes fényben közelíthetjük meg az amúgy depressziós közlekedési eszközt.

- A peronok tere nem olyan alacsony, mint a hagyományos budapesti metróvonalaknál, hanem részben, vagy egészben katedrálisokat idéző magasságú, ami szintén javít a föld alá kényszerült ember közérzetén. Mégsem kell úgy éreznünk magunkat, mint egy hangya a járatában.

A Móricz Zsigmond körtéri megálló mozgólépcsői segítenek abban, hogy kimaxoljuk ezt a monumentalitásérzést. A teljesen átlagos, világos kőborítású aluljáróból indulva a lábaink alatt tárul fel a trapézkeresztmetszetű tér, amelyben lila keresztfények fokozzák a térhatást.

A masszív, beton kereszttartó gerendák közé ereszkedve enyhül a fenséges hatás, mivel megpillantjuk a sínek fölött húzódó színes, óvodahangulatú díszítőelemeket.

A metróra várva pedig a betongerendákba süllyesztett felsővilágítás, és a mozgólépcső alsó fémburkolatán tükröződő lila fény biztosítja az esztétikai hatást. A bátor dizájnból csak a kissé kellemkedő, lekerekített bútorelemek, kukák, órák vesznek vissza valamennyit.

Ezért a lazaságért viszont kárpótol, hogy a tervezők a felszínen el mertek tekinteni az olyan túlcsinált dizájnelemektől, mint amik uralmuk alatt tartják a Kálvin teret. A felszínen terpeszkedő fém-üveg pillangóknál sokkal hitelesebb a Móricz Zsigmond tér letisztult egyszerű üveghasábja, amelyen keresztül a fény kíséretében beléphetünk az ovis piramisba.

Korábban már bejártunk három megállót: a Gellért térit, a Tétényi útit és a Kálvin térit, nézze meg ezeket is.