Nem lesz szerdán péniszmérés a Római ügyében

2013.07.10. 10:45
Tarlós Istvánnak megint sikerült valami olyat elérnie, amit egyik elődjének sem. Fiatal zöldeket vetkőztetett meztelenre, és azt aktivista fiúk csak vulgáris transzparensekkel takarhatták magukat.
1045082 4606346011204 316365362 n
Fotó: Facebook

Persze szó sem volt kényszerről. A főpolgármester a Római parti fákkal kapcsolatos tervei késztették radikalizálódásra a zöldeket. Tarlós ugyanis mobilgátat építtetne, és a zöldek szerint  ezzel elpusztítaná Budapest utolsó természetes kavicsos vízpartját, valamint rengeteg fát. Amíg a polgármester korábban azt állította, csak pár tucat csuklóvastagságú fácska kivágásról lenne szó, később kiderült, összesen 435-ről. Sőt, a part törmelékes feltöltésével közvetetten további több százról, akár több mint ezerről. Ezek a fák egyébként nem is csuklóvastagok, mint az őket védő aktivista pénisze.

Ezzel az üggyel kapcsolatban tartottak volna közmeghallgatást szerdán délután két órakor Óbudán. A Maradjanak FÁK a Rómain elnevezésű, a Facebookon több mint 7770 tagot számláló csoport szerint nem véletlen, hogy ilyen lehetetlen időpontra tették az eseményt: "az időpont nyár közepe, hétköznap kora délután, hátha kevesen tudnak elmenni, és kifejteni az esetleges ellenvéleményüket".

A csoport egyébként külön Facebook-eseményt is készített, hogy a részvételre mozgósítson. Itt azt írták, múlt héten az engedélyezési folyamatba bejelentkezett Védegylet és a Római Fürdő Telepegyesület a Környezetvédelmi Felügyelőségen járt, betekintett az ügy dokumentációjába. "Bár korábban az volt a hír, hogy a tervező műszaki tartalom módosulása helyett kérelmezi a folyamat felfüggesztését, kiderült, hogy végül ettől a környezetvédelmi engedély tárgyában elálltak, csak a vízjogi engedély folyamatába iktatják be." Vagyis kiderült, hogy Tarlósék még azelőtt szerettek volna környezetvédelmi engedélyt szerezni a mobilgáthoz, hogy módosult a terv, és hatásvizsgálatokat sem készíttettek volna.

Az oldal szövege szerint a főpolgármester két olyan kiegészítést is beadott, amely nem az említett műszaki tartalom-módosulásról szól, az egyik például Natura2000-hatástanulmány. Ebben állítólag azt írják, hogy az átépítésekben Natura2000 fajok nem érintettek, sőt, előnyös lesz nekik a területfejlesztés – írták a zöldek.

Sztornó

Ha a politikusok nem is, úgy tűnik, a mobilgátat tervező cég észnél volt: az Erbo-plan hétfőn az engedélyezési eljárás megszüntetését kérte, arra hivatkozva, hogy az nem egyeztethető össze a környezetvédelmi feltételekkel. A szerdai közmeghallgatás így elmarad, amiről egyébként a zöldeket nem értesítették. Mint kiderült, a környezetvédelmi felügyelőségnél hétfőn postázott levelek máig nem értek célba, és a résztvevők, így a folyamatba bejegyzett civil szervezetek is szóbeszéd útján értesültek a lefújásról. Meztelen hímtag-demonstráció így biztosan nem lesz, de a helyszínen, az Óbudai Kulturális Központ előtt lesz néhány civil aktivista, akik a hogyan továbbról beszélgetnek majd.

A Maradjanak FÁK a Rómain csoport szerint most "újra a fővárosi képviselő testület elé kerül az ügy, várhatóan kis nyomvonal-módosítás várható". Összességében arra számítanak, hogy a part továbbra is veszélyben lesz, csak valamivel később kell megküzdeni érte, és új környezetvédelmi eljárás fog indulni.

A félmeztelen akciótól egyébként a Római parti fákért kampányoló csoport elhatárolódott, de mint egy kommentjükben írták, pálcát nem törnének az egyénileg akciózó srác fölött. "Mi nem szeretnénk ebbe az irányba menni, de figyelemfelketésként úgy tűnik működik, így uborkaszezonban, amikor mindenki vagy nyaral, vagy közmeghallgatásokat tart."