16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Kamarai bojkottfelhívás a Múzeumi Negyedre

2013.07.23. 14:02

Az építészkamara táj- és kertépítő tagozata bojkottálná a Múzeumi Negyed épületeire kiírt állami ötletpályázatot, mert a városligeti helyszín nem megfelelő a célra.

A Szépművészeti Múzeum nyílt ötletpályázatot írt ki 2013. szeptember 9-i határidővel új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes (Múzeumi Negyed) épületeinek környezetalakítási, urbanisztikai, elhelyezési javaslatára a Városligetben.

A tájépítő tagozat egyöntetű állásfoglalása ezzel kapcsolatosan az, hogy a pályázati helyszín e célra nem megfelelő, mert a Múzeum - Liget koncepció súlyosan veszélyezteti a főváros egyik legnépszerűbb városi parkjának zöldterületi jogi státuszát, és megengedhetetlen mértékben terhelné tovább az amúgy is túlterhelt és túlépített közpark zöldfelületeit.

A táj- és kertépítők a közel 200 éves Városligetet nemzeti örökségünk részének tekintik, hiszen ez volt a világon az első igazi városi közpark: a város területén, a városi polgárok kívánságára és részben közadakozásból épült, a kor egyik kiváló tájépítészének tervei alapján.

A tagozat vezetése aggályosnak tartja a turisztikai fejlesztések ilyen mértékű koncentrációját, ami óhatatlanul a Városliget több évszázados és ma is nagy jelentőségű rekreációs, ökológiai, valamint építészeti, városszerkezeti és tájépítészeti értékeinek csorbulását okozhatja. A Városliget rekreációs, településökológiai, várostörténeti és tájépítészeti jelentősége miatt a közpark megújítását (a zöldfelületi arány megtartása mellett) a vezetőség indokoltnak tartja, és feltétlenül szorgalmazza.

A kamarai vezetés ezért arra kéri az építészeket, hogy a pályázaton a fenti indokok mérlegelése után, saját erkölcsi belátásuk szerint fontolják meg részvételüket. Mivel a kiírás ötletpályázat, ahol az ötleteké a fő szerep, szorgalmazzák az olyan elhelyezési és környezetalakítási terveket, amelyek – eltérve a kiírástól –, alternatív helyszínekben is gondolkodnak.  • Tippek
  • Hírek