Éjszaka nem állnak meg ott szívesen

2013.07.24. 00:27

Éppen egy éve avatták fel nagy csinnadrattával az ország első konténerőrsét, népi nyelven dobozrendőrét. Az átadók azt várták, hogy az "áthelyezhető rendőrségi irodakonténer" "megerősíti a szubjektív biztonságérzetet" "Budapest bűnügyileg legfertőzöttebb területén". Az egy év letelt, bemerészkedtünk főváros legkeményebb placcára, hogy megnézzük, hozta-e a rendőrkonténer az elvárásokat.

Már az odaúton kiderült, hogy nagy változásra nem számíthatunk, taxisunk ugyanis közölte, hogy még mindig a Diószeghy-Korányi sarok Budapest legmelegebb helye, éjszaka nem áll meg ott szívesen.

A Korányi utcában a saroktól 50 méterre két árnyékban hűsölő biztonsági őrbe botlottunk, akik néhány hete őrzik a magas kapu mögötti udvart. Ők ennyi idő alatt is megismerkedtek a konténer rendőreivel: mint mondták, a járőr be szokott nézni, nincs-e valami gond. Eddig nem volt, de ha lenne, a telefonjuk be van kötve a konténerőrsre. A Diószeghy utcába érve kisebb csoportosulás felé tartunk. Egy ötvenes hölgy rögtön a helyére teszi a dolgokat: "nem változott ez a hely a konténer óta sem semmit, ugyanúgy csinálnak mindent. Pláne este: tiszta Hawaii, drogosok, kurvák."

Egy másik asszony szólal meg, mellette gyerekek: "Az urak ki sem jönnek a dobozból, be van zárkózva. A lehúzott redőny mögött alszanak!" - fokozza. Értesülése szerint állítólag el is viszik innét a konténert. "Úgy látszik, rossz helyre tették", mosolyog sejtelmesen, majd hozzáteszi: "Maguk is vigyázzanak ám, könnyen belekötnek itt az emberbe!"

A másik nő visszaveszi a szót. Azért jó, hogy itt van a konténer, bármi történik odamennek, bekopognak, mondja. Majd egy kissé elbizonytalanodva folytatja: "Aztán azt mondják nekünk, menjünk be a kapitányságra feljelentést tenni. De hát addig elmegy a tettes."

Az egyik nő panaszban tör ki: "Egy év alatt kétszer törtek be hozzám, kilopták a mosógépéből is a motort, most nem tudok mosni."

A beszélgetés közben csapatban haladnak el mellettünk a bizalmatlanul néző, kitetovált, atlétatrikós helyiek. "Mit akartok itt?", kérdezik, mire megmondjuk, arra vagyunk kíváncsiak, biztonságosabbnak érzik-e a környéket a dobozrendőr beüzemelése óta? Jön a lakonikus választ: "Adtak a szarnak egy pofont."

Egy kamaszlány kólát követel, mert lefotóztuk. Balázs, a fotós rááll, hogy meghívja. A közeli élelmiszerboltban a kért kóla mérete kétliteresre duzzad, csoki is csatlakozik hozzá, sőt előkerül valahonnan egy 10 éves kisgyerek, ő is csokit követel. Balázs kényszeredetten fizet.

A boltos lengyel, február óta van itt, nincs összehasonlítási alapja a konténer előtti időkből. "Itt elintézik a népek egymás között a dolgot, mondja enyhe akcentussal, és úgy néz, mint aki négy hónap alatt már mindent megtanult.

Kint a bolt előtt egy újabb csapat. Egy kirakott széken tekintélyes pocakú férfi ül. "Mit fizettek?", hangzik a kérdés. Ahogy beszélgetünk, megenyhülnek, a férfi megmutatja hatalmas vágást a hasán. "Megszúrtak", mondja, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne.

Egy másik férfi arról beszél, hogy nincs nagy tekintélyük itt a rendőröknek. "Ha jön 20-30, akkor ők a sztárok, egyébként semmi." A mellette álló hozzáteszi: "Itt megvan minden, ami kell: kurva, drog, fegyver. Meg csótány."

Azt azért nem lehet mondani, hogy nincs rendőri felügyelet: a szűk egy óra alatt, amíg ott voltunk, háromszor gurult el mellettünk három különböző tömött rendőrkocsi, és két gyalogjárőr is elsétált mellettünk.

Az egyik rendőrkocsiban ülő rendőrre nagy respekttel mutatnak a helyiek: "Ott van a Levente. Ő itt a főrendőr, ha ő szól, akkor ott kuss van. Ha valaki emberkedni akar, hajánál fogva lenyomja, eltöri kezét-lábát. Kemény csávó."

Megpróbáltunk szóba elegyedni a rendőrökkel is, de a sajtóiroda engedélyének hiányában nem mondhattak semmit. Telefonon próbáltunk engedélyt kérni, de kiderült, hogy e-mailben kell kérvényezni az interjúzást. Tudomásul vettük, hogy a helyszíni beszélgetés elmarad, de az emailt elküldtük.

Amíg a válasz megérkezik, a VIII. kerületi rendőrkapitányság áprilisi éves jelentéséből idézem a konténerőrsre vonatkozó részt:

Az "áthelyezhető rendőrségi irodakonténer célja egyrészt a lakossághoz közelebb kerülés révén a rendőrség szolgáltató jellegének erősítése, másrészt a kriminalisztikai gócpontoknál a közvetlen rendőri jelenlét biztosítása." Az első négy hónapról van adat: eszerint 22 esetben vettek fel panaszt, de számtalan esetben fordultak a lakosok jogi tanácsért és általános segítségért. Három "biztonsági intézkedés történt és 8 egyéb jelentés keletkezett".

Frissítés:

Megjött a rendőrség válasza: Eszerint "a mobil rendőrőrssel kapcsolatban pozitívak a visszajelzések. A lakosok bizalommal fordulnak a rendőrök felé, napi rendszerességgel kérnek tanácsot vagy közlik észrevételeiket. A konténerépület áthelyezésére eddig nem került sor, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy szükség van rá."