Egymilliárd forint azonnal a Pesti Vigadóra

2013.08.01. 17:56 Módosítva: 2013.08.01. 18:00

Egymilliárd forint azonnali átcsoportosítását rendelte el a kormány a Pesti Vigadó rekonstrukciójának befejező, III. üteméhez a rendkívüli kormányzati intézkedések terhére.

A Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent kormányhatározat szerint a Pesti Vigadó rekonstrukciójára a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium javára 792 millió forint, a Magyar Művészeti Akadémia javára 297,6 millió forint, összesen 1089 millió forint átcsoportosításáról döntöttek.

A kormány 2011 februárjában 2,23 milliárd forintot biztosított a Pesti Vigadó rekonstrukciójára, akkor úgy tervezték, hogy az év októberére nyílhat meg a Magyar Művészeti Akadémia székházának is számító rendezvényhelyszín. A Vigadó vagyonkezelője akkor azt közölte az MTI-vel, hogy a 2004 óta tartó felújítás során 1,15 milliárd forintot fordítottak az épületre.

Februárban arról számoltunk be, hogy a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagjait kirakták a Vigadó felújításáért felelős alapítvány vezetőségéből. A lépés érdekessége, hogy ez az alapítvány a Vigadó vagyonkezelője, ők irányítják és fizetik az épület felújítását. A kormány döntésének köszönhetően az elkészült Vigadó lesz az MMA székháza.

A Vigadó neve egy csalás kapcsán is felmerült: a Fővárosi Főügyészség nyomozást rendelt el a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány által a 2000-es évek első felében kötött gyanús szerződések ügyében, amik összesen kétmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozhattak az államnak (Magyar Nemzet). A gyanús kontraktusok a budapesti Vörösmarty téren található volt ORI-irodaház hasznosításával, illetve annak felújításával, valamint a műemléki védettség alatt álló Pesti Vigadóhoz kapcsolódó ingatlan eladásával kapcsolatban születtek.