Tarlós az Alkotmánybíróság miatt akarja a bolhapiacot

2013.08.15. 16:32 Módosítva: 2013.08.15. 16:48

Meglepő sajtóközleményben áll ki a főváros vezetése a városligeti illegális piac mellett. Tarlós István hivatala azt állítja, hogy ők meg szeretnék szüntetni a Liget lepusztulásával járó tevékenységet, ezért engedélyeznék azt. A közlemény szerint ugyanis más lehetőségük nincs is, mert az Alkotmánybíróság döntése miatt nem léphetnek fel az illegális árusítás ellen.

„A városvezetés régóta szeretné megszüntetni a Hermina út és a Városligeti körút közötti zöld területet érintő illegális árusítás miatt kialakult tarthatatlan állapotot. Ezt a megközelítőleg másfél négyzetkilométernyi területet szombaton és vasárnap hajnali 5 órától délután 2 óráig mintegy 800-900 illegális árus foglalta el, akik tevékenységüket befejezve nagy mennyiségű hulladékot hagytak maguk után. – vázolja a hátteret a főváros közleménye.

Az Alkotmánybíróság védi a piacot?

A rendezetlen helyzet okozója a Városháza szerint az Alkotmánybíróság, mivel nem engedik, hogy lefoglalják a gyékényen árult cikkeket. Más módon a főváros pedig eszerint nem tud fellépni. "Ennek az áldatlan állapotnak a felszámolására és az illegális árusítás mederbe terelésére tett most kísérletet a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósága, mivel az Alkotmánybíróság döntése alapján megszűnt az illegális árusítás miatt alkalmazható érdemi intézkedés, különösképpen a lefoglalás lehetősége. 2012 augusztusától a főváros rendelete alapján a közterület-felügyelők lefoglalhatták az illegálisan árusított termékeket. Ezt semmisítette meg az Alkotmánybíróság az új szabálysértési törvényben, így a Rendészeti Igazgatóság jogszabály híján eszköztelenül maradt az illegális árusítással szembeni érdemi fellépés tekintetében. A Rendészeti Igazgatóság igazgatója mindezekre tekintettel javasolta azt a megoldást, amely az érintettek együttműködésére – egyébként alappal – számítva terelné az árusítást legális, kontrollált keretek közé.”

Zugló nem akarja

A közlemény válasz az Index cikkére, amelyben arról írtunk, hogy Zugló nyomatékosan kérte nyilatkozatokban és újságcikkekben, hogy a Főváros ne engedélyezze a területileg a 14. kerülethez, kezelésben azonban a főpolgármesterhez tartozó Városligetben a kitelepülős bolhapiacot. Információink szerint Papcsák Ferenc hiába szeretett volna az ügyről tárgyalni Tarlós Istvánnal, a főpolgármester még a telefonjaira sem válaszolt. Hivatalosan még folynak a tárgyalások, de ahogy az írtuk, Zugló megkerülésével már legálisan működik a piac, vannak biztonsági őrök, mobilvécék.

Erre utal a főváros közleménye: „Az elmúlt hétvégén a Rendészeti Igazgatóság az árusítási tevékenységet a jogszabályokat betartva helyreállította, a tapasztalat szerint az árusítók együttműködőek voltak.” A Városháza terve pedig a következő: „Ez alapján az igénybevett területen a rendet visszaállítanák szombaton és vasárnap legkésőbb 15 óráig, így biztosítva lennének az egészségügyi szükségletekhez a közegészségügyileg megfelelő eszközök. A kezdeményezés nyomán a közterület-felügyelők arról számoltak be, hogy a jogszabály erejénél fogva kifogásolható termékek, úgymint gyógyszerek, cigaretta és szeszesital árusítása megszűnt.”

Zugló mindenről tudott, a fővárost törvények kötik

A főpolgármesteri hivatal közleménye végül beolvas a zuglói önkormányzatnak, majd megjegyzi, ők is máshol szeretnék a piacot, de nincs mód az illegális árusok megregulázására. „Nem igaz az az állítás, amely szerint Zugló vezetése nem tudott a probléma lehetséges rendezési terveiről, hiszen a Rendészeti Igazgatóság igazgatója és Zugló Önkormányzatának alpolgármestere párbeszédet folytatott a helyzetről, az okokról, a tervekről, az engedélyezésről. Tény, hogy a helyzet megoldását nem egyformán látták."

"Amennyiben a kerület polgármestere mindezeket figyelembe véve mégis attól tartana, hogy a fent bemutatott feltételekkel megnyíló ideiglenes használtcikk piac működése beláthatatlan következményekkel járna, akkor a főváros vezetése dönthet úgy, hogy a jelenlegi helyzetbe nem avatkozik bele, hanem megvárja, amíg az Országgyűlés megtalálja az ilyen problémák kezeléséhez szükséges hatékony törvényi megoldást. Ebben az esetben azonban számolni kell azzal, hogy a szenny és a szemét újratermelődése, az elemi higiéniai eszközök hiánya újfent súlyos közegészségügyi veszélyeket eredményezhet.

A főváros vezetése tisztában van azzal, hogy a Városliget arculatához nem feltétlenül illeszkedik egy bolhapiac, még akkor sem, ha az szervezetten is működik, hetente 800-1000 árusrészvételével. Ezért keresi az amúgy társadalmi igényként jelentkező bolhapiacozási tevékenység számára megfelelő alternatív területet, amelyet fel tud ajánlani az árusoknak, esetleg még a lefoglalást lehetővé tevő jogszabály megjelenése előtt.”

Forrásainktól úgy értesültünk, a piac engedélyezése mögött Pető György áll, aki Tarlós bizalmi embere.