Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kérdőívvel nyomulnak a római-parti civilek

2013.08.28. 15:27

Kérdőívet készített a Maradjanak a fák a Rómain elnevezésű civilegyesület, amelyben azt tudakolják, hogy miként viszonyulnak az emberek a Duna-partra épülő mobilgáthoz. Bár a szervezet közismerten mobilgátellenes, a kérdőív pártatlannak tűnik, nem tereli a kitöltőt a fák mindenáron való megvédése felé; az árterületen hoteleket építők akár azt is bejelölhetik, hogy ők az állam és a kerület pénzén a teljes védelmet szeretnék, az erdő kivágásával.

A kérdőívet itt töltheti ki, és ha az eredmények száma meghaladja a statisztikai határ feletti ezret, beszámolunk az első eredményekről.

A szervezet ezzel a kérdőívvel szeretné nyomatékosítani, hogy szerintük a főváros nem vonta be a helyieket, a közvéleményt az amúgy közkedvelt pihenőterület átalakításába.

Kezdődik a második menet

Bár Tarlós nyár elején határozottan hitet tett a sokat támadott mobilgát megépítése mellett, a civilek erőfeszítései már eddig is hoztak némi eredményt. A mobilgát tervein változtattak, hogy kevesebb fát kelljen kivágni, nem vízzáró agyagréteg képezné az alapot, mivel ebbe nem képesek gyökeret verni a fák, bokrok. Szintén a környezet megóvása miatt változtatnának az alap kiépítésének módján.

„Nem létező" ártéri erdő a Rómain
„Nem létező" ártéri erdő a Rómain
Fotó: ibi67 / Indafotó

Mindez nem biztosítja a Tarlós István szerint egyébként nem létező ártéri erdők teljes megóvását, de a tarolás kevésbé lenne sokkoló. Az új terv sem küszöböli ki azonban azt a meglepő anomáliát, hogy hiába épül 4,8 milliárdért mobilgát a parton, továbbra is a beljebb húzódó régi gát marad az elsődleges védvonal. És azt sem tudni, hogy honnan lesz pénz arra a területrendezésre, amely a városháza egyik fő érve az építés mellett.

A terv egyébként annyit változott, hogy végül nem kezdték el nyáron a munkát, sőt, leállították az engedélyezési eljárást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!