Jön az ősz, nem jön a busz

2013.08.31. 15:08 Módosítva: 2013.08.31. 15:11
Változik a BKV-menetrend szeptembertől, indul az iskolai időszámítás, és végre élvezhetjük a vágányfelújítások előnyeit. Nézze meg, mire lehet számítani.

16-osok: sűrűbben és éjszaka is a Várba

Szeptember 7-én megváltozik a 16-os, a 16A és a 116-os autóbuszok menetrendje. A budai Várba közlekedő buszok követési ideje a reggeli és a délutáni csúcsidőben sűrűsödik. Az esti órákban is kényelmesebbé válik a Vár és a Belváros közötti közlekedés: a 16A betétjárat az eddiginél korábban, 19.30 óra körül leáll, viszont a Belvárosig közlekedő 16-os járat 19.00 és 22.00 óra között lényegesen sűrűbben közlekedik majd.

A metróhálózat éjjfel fél 12 körüli üzemzárását követően az éjszakai hálózat fő közlekedési csomópontja a belvárosban az Astoria, ezért az új 916-os autóbusz – a 16-os útvonalát kibővítve – az Astoria megálló érintésével az Urániáig közlekedik. Az új éjszakai járat nagyjából hajnal fél egyig biztosítja a Várba, illetve a Várból való kényelmes utazást.

59-es, 8-as, 53-as, 102-es, 112-es: gyorsítják, hangolják

Szeptember 16-án új menetrendet kap az 59-es és az 59A villamos. A nyári pályafelújítás egyik célja volt, hogy a villamosok menetidejét másfél-két perccel is megnövelő sebességkorlátozásokat feloldják. A munkák végeztével a 61-es villamoshoz igazodó új menetrendet vezetnek be a vonalakon. A villamosok menetrendjének változása miatt a 8-as, az 53-as és 102-es autóbuszok menetrendje is megváltozik, ezekhez igazodva pedig a 112-es busz vonalán is új menetrendet vezetnek be, biztosítva a járatok egyenletes, egymáshoz hangolt járatkövetését, írta a BKK.

7-es buszcsalád

Szeptember 14-étől a 7-es és a 7A vonalakon is új menetrend szerint járnak majd a buszok. Ennek köszönhetően a hajnali és a késő esti órákban a BKK kedvezőbb átszállási lehetőséget biztosít az M3-as metró és a buszok között a Ferenciek tere megállóhelyen. Továbbá, a kisebb forgalmú időszakokban a 7-es vonalcsoporton a mindenhol megálló úgynevezett alapjáratok és a gyorsjáratok egyenletesebben követik egymást, ami az útvonal két végén lévő nagy lakótelepekre hazautazók, illetve onnan a belvárosba utazók számára előnyös.

9-es és 86-os buszok, 83-as trolibusz

A 9-es és a 86-os buszok vonalán új menetrendet vezetnek be szeptember 21-én, amit a tapasztalati közlekedési adatokkal, statisztikailag mért menetidő adatokkal finomítottak az eddigihez képest. A változtatás célja, hogy a mostaninál egyenletesebben kövessék egymást az óbudai szakaszon az autóbuszok. Ennek megfelelően az első és utolsó járatok indulási ideje is pár perccel változik. Szintén a 9-es busz menetrendjéhez igazítják a 83-as trolibusz menetrendjét.

175-ös busz

Szeptember 14-étől a 175-ös autóbusz vonalán új, a H8-as hévhez igazodó menetrend lesz érvényben. Ettől a naptól az autóbuszok olyan időpontban indulnak Újpalota, Szentmihályi út végállomásról, hogy a H8-as hév Gödöllő felé tartó vonataira átszállási lehetőséget biztosítanak a Cinkota HÉV-állomáson a reggeli csúcsforgalom idején.

118-as autóbusz

Szeptember 16-ától a Budapest–Esztergom vasútvonal felújítása miatt szünetelő vonatközlekedéshez igazodva a 118-as autóbusz útvonalát lerövidítik: csak a Szentlélek tér és az Óbuda autóbuszgarázs megállók között közlekedik a járat, az ideiglenesen bezárt vasútállomást nem érinti átmenetileg.

226-os autóbusz, az új fiú

A Margitsziget megközelítési lehetőségeit bővíti és az Óbudai-szigetet bejárva azt is bevonja a tömegközlekedésbe a Budapesti Közlekedési Központ új járata, amely 226-os számmal 2013. augusztus 17-én, szombaton reggeltől közlekedik. Az új idényjárattal a Nyugati pályaudvar és az Óbudai-sziget között lehet utazni a nyári időszakban hétvégéken és ünnepnapokon. Az új járat ráadásul – a korábbiakban közöltekhez képest – hosszabban, szeptember 30. helyett október 13-áig közlekedik a Nyugati pályaudvar és az Óbudai-sziget között.

908-as és 992-es autóbusz

Augusztus 31-éről szeptember 1-jére virradó éjszakától a 908-as és 992-es éjszakai autóbuszok útvonala módosul: a cinkotai HÉV-állomásnál nem térnek be a járatok az Állomás térre, hanem a Vidám vásár utcában állnak meg a buszok. Emiatt módosul a 908-as menetrendje: a Cinkota autóbuszgarázstól egy perccel később indulnak a járatok.

47-es és 49-es villamos

A Kiskörúton a nyáron bevezetett új jelzőlámpás összehangolás (villamos zöldhullám) a villamosok közlekedését gyorsabbá tette. A gyorsabb közlekedés megvalósulása a tapasztalatok alapján stabilnak bizonyult, ezért hatásait átvezetjük a menetrendben, a menetidők csökkentésével – írja a BKK.

Őszi menetrendek

Szeptember 2-ától bevezetik az őszi menetrendet a Margitszigeten közlekedő 26-os autóbusz vonalán.

A strandidő elmúltával szeptember 1-je után a 171-es autóbusz már nem közlekedik az idén.