Vanda, Paula
-2 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

BKV: A létszámleépítés méltányos

2013.09.02. 18:13

A BKV szerint a 13 százalékos teljesítménycsökkenés mellett 3-4 százalékos csoportos létszámleépítés "méltányos és elfogadható". A közlekedési társaság ezt arra reagálva közölte, hogy a két sztrájkbizottság közül eggyel megegyezett a leépítésről, a keddre demonstrációt szervező Közösségi Közlekedési Dolgozók Szakszervezete - Egységes Közlekedési Szakszervezet (KKDSZ-EKSZ) által létrehozott bizottsággal viszont nem.

Közleményükben azt írják, a BKV felkészült a piacvesztésre, ezért nem vettek fel több embert, és figyelembe vették a munkaerőmozgásokat is, így az először tervezett 540 helyett 170 embertől vált volna meg a közlekedési társaság.

A hétfői egyeztetéseken a munkáltató vállalta, hogy a 170 fős létszámcsökkentést 10, maximum 15 százalékkal mérsékli, és az elbocsátás során számos szociális szempontot és a munkában eltöltött időt is mérlegeli. A BKV vezetősége a Központi Üzemi Tanáccsal arról is megállapodott, hogy nyugdíjazás előtt állókat nem érint az elbocsátás. A BKV szerint idén nem várható további csoportos leépítés.

Hangsúlyozták, hogy a BKV vezetése nem ért egyet a demonstrációval, de elfogadja az érdekképviseletek véleménynyilvánításának ezen módját, és továbbra is érdekelt a helyzet megnyugtató, tárgyalásos úton történő rendezésében és abban, hogy segítse a távozni kényszerülő dolgozókat.

A szakszervezetek azért kezdeményeztek munkaügyi vitát, mert a buszágazati kiszervezések miatt 200 munkatársát el akarta bocsátani a BKV. Ezt a létszámot az érdekképviseletek sokallták.