300 új jegyautomata Budapesten 2014-től

2013.09.04. 19:20

A jövő év elejétől ütemezetten 300 teljesen új, korszerű, a legtöbb jegy- és bérlettípust árusító, érmét és bankjegyet elfogadó és visszaadó, valamint bankkártyaterminállal rendelkező jegykiadó automatát üzemel be a főváros. Az új jegyautomaták gyártásáról, telepítéséről és üzemeltetéséről szóló szerződést ma írták alá a januárban kiírt közbeszerzésen nyertes T-Systems Magyarország Zrt-vel.

2014-től építik ki

Jövő évtől fokozatosan cserélik le a jelenlegi elavult, olykor használhatatlan budapesti automatahálózatot. Az elektronikus jegyrendszer projektjébe illeszkedve 2014 elejétől kezdve, egy év alatt Magyarország legnagyobb jegyautomata-hálózata épül ki.

A T-Systems Magyarország nettó 5,7 milliárd forintos ajánlattal nyerte a tendert. Ez az összeg magában foglalja a készülékek gyártását, szállítását, telepítését és 5 éven át tartó teljes körű üzemeltetését.

Utazási kártya-kompatibilis lesz

Az automatákat az elektronikus jegyrendszer bevezetése után képesek lesznek a majdani utazási kártyák kiadására, vagy az utasoknál már meglévő kártyák feltöltésére is. Az első automaták 2014 elején megjelennek a fővárosban, a teljes kiépítésére mintegy másfél éve van a T-Systems Magyarországnak; ezzel párhuzamosan leszerelik a jelenleg üzemelő régi automatákat.

A kamerákkal és riasztórendszerrel is felszerelt, vandálbiztos automaták üzemeltetése egyebek mellett 0-24 órás online monitoringot is magába foglalja, ami azt jelenti, hogy a karbantartó azonnal értesül bármilyen esetleges meghibásodásról, annak elhárítására nyomban intézkedést tesz. A jelenleg üzemelő hálózaton szélsőséges esetben ez két-három napba is tellhet.

Több helyen lesz, több nyelven

Az új hálózat kiépítésekor az automaták elhelyezkedését is újragondolják. Azok megtalálhatók lesznek minden metró- és sok HÉV-állomásnál, valamint a város összes fontos nappali és éjszakai közlekedési csomópontján – ott is, ahol jelenleg nincs vagy csak időszakosan van nyitva pénztár. A cél, hogy minél több helyen legyen éjjel-nappal elérhető és használható automata Budapesten.

Az új készülékek többnyelvű menürendszerrel rendelkeznek, így a külföldi turistáknak is segítséget jelentenek majd. Az új készülékek kialakítása során nagy hangsúlyt fektetnek az akadálymentességre, hogy a mozgásukban vagy látásukban korlátozott utasok is igénybe vehessék a gépeket. Korszerű, érintőképernyős felhasználói felülettel, intuitív menürendszerrel találkozhatnak majd az utasok.