Jolán
2 °C
4 °C

A II. János Pál pápa tér az intelligencia bölcsője

2013.09.08. 10:07

Ideje lenne kicsit összekapni magunkat. Valószínűleg ez az üzenete a 4-es metró II. János Pál pápa téri megállójának, amelyet az új állomásokat feltérképező körutunk egyik utolsó fordulójában néztünk meg.

A messzemenő következtetést a helyszín miatt engedtem meg magamnak. Kevés olyan hely van ugyanis Pesten, amelyiket ennyire terhelné a múlt, és amelynek történelmét ennyire próbálnák manipulálni aktualizáni.

Nem egy könnyű csetelés

Itt van rögtön a tér neve. II. János Pál pápa. Sokan valószínűleg még most sem tudják, de ez valójában a Köztársaság tér, és semmilyen apropója nincs annak, hogy egyszer csak a katolikus egyházfő nevére cserélték az utcatáblákat.

A korábbi elnevezésnek sem volt sok közük a köztársaság eszméjéhez. Itt működött az állampárt székháza, úgyhogy a Köztársaság tér sokáig inkább az MSZMP-t jelentette. A Köztársaság téri csata miatt pedig a kommunista propagandával vagy annak megkérdőjelezésével kapcsolódott össze a környék.

A felszín alá ereszkedve az rögtön nyilvánvalóvá vált, hogy ha az új állomásnak van üzenete, akkor az nem egy könnyed csetelés. A mozgólépcső monumentális, puritán térbe viszi az embert. A hosszú, négyszögletes alaprajzú csarnok sivárnak nem nevezhető, de a vizuális élményről sokat elmond, hogy ehhez képest a csak rozsdás Corten-acélból és betongerendákból építkező Gellért téri állomás egy bohókás, rokokó ékszerdoboz.

A vízszintes betongerendasorok két síkba osztják fel az állomást. Az egymás felett sorakozó pillérek összhatása mozgalmassá teszi a teret. Ez alatt egy lassan vonuló elefántcsorda mozgalmasságát kell persze érteni. Az oszlopok mögé illesztett narancsszínű fényszórók furcsa mód szakrális hangulatot adnak a csarnok felső kétharmadának.

Igaz, az építmény sok mindent nem bont ki az emelkedettség okából. Az utazó annyit érezhet, hogy ezen a helyen valami jelentőségteljeset kellene gondolnia, de semmi nem utal arra, hogy mi lenne az: Benn felejtette a mosást? Szabadnappal is járó állami ünnep közeledik? Nem is az EU tette tönkre az országot?

A megoldásban mintha a terem végébe elhelyezett Jovánovics György-térplasztika sem segítene. A képzőművésztől megszokott, geometrikus minták csak fokozzák a rejtélyt.

A dramaturgia szerint cikkünkben most kellene következnie a megvilágosodásnak. Hogy egyszeriben összeáll a kép, és kiderül, mit rejt a Tisza Kálmán Köztársaság II. János Pál pápa tér mélye.

A valóságban azonban csak annyi történt, hogy 8-10 méter magasságban megpillantottam a fehér térplasztika közepén két fekete téglalapot, amelyek formájukkal a 2001: Űrodüsszeia monolitjára emlékeztettek. A filmben ezekkel a furcsa tárgyakkal szembesülve indult be az előemberekben a gondolkodás. Egyszeriben felrémlett előttem a jövő egy utasa, aki hosszan, bambán nézi a fekete alakzatot, beszáll az érkező szerelvénybe, de már úgy lép ki a Deákon, hogy tudja, mivel kellene foglalkoznunk a felszínen, utcanévtáblák átírása helyett. Ha viszont ez a fekete négyzetes módszer sem jön be, akkor valószínűleg már felesleges tovább próbálkoznunk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?