Tarlós az Index hazugságairól tartott sajtótájékoztatót

2013.09.16. 18:35 Módosítva: 2013.09.16. 18:36

Személyeskedéstől sem mentes sajtótájékoztatót tartott Tarlós István hétfőn, abban a témában, hogy az Index hazudik. Budapest főpolgármestere a teljes sajtót összehívta, hogy bemutassa pénteki cikkünket, amelyben arról számoltunk be, hogy a főváros a nyáron, a nyilvánosságot kerülve vagyonkezelésébe vette a Római-partot, továbbá a Duna-part budai szakaszát, közel a Margit hídig.

A főpolgármester szerint lapunk politikai megrendelésre dolgozik, igaz, az nem derült ki, melyek azok az erők, amelyek a háttérből a Római-partra tervezett mobilgáttal kapcsolatos cikkek megírására ösztönöznek minket.

Mielőtt ismertetnénk, hol kapta hazugságon lapunkat Tarlós, röviden elolvashatja az elhangzott érdemi információkat.

A főváros elkötelezett a mobilgát mellett, de az átadás egy-másfél évet csúszik, mivel be akarják építeni a tervekbe a Magyar Tudományos Akadémia és a Műegyetem javaslatait. Tarlós kérdésre elismerte, hogy a terven nem változtattak volna abban az esetben, ha nincs a civil mozgolódás a gát ellen. (A változással szabadabb mozgást kap a talajvíz, és kevesebb fát kell kivágni, illetve könnyebb lesz fákat visszatelepíteni.)

Tarlós népszavazást tartana a kerületben a mobilgátról. Ha a helyiek nem akarnak mobilgátat, akkor nem fogják megépíteni, jelentette ki. Igaz, később kiderült, a népszavazás kiírása vélhetően nem a főpolgármester, hanem a kerületi polgármester feladata, Bús Balázs pedig inkább közvélemény-kutatást tart jónak. (A főpolgármester érvként megemlítette, a Margitszigetről bezzeg népszavazást írtak ki, hogy az Index aztán két ember válasza alapján elsöprő, kétharmados sikerről cikkezhessen. „Az egész ország ezen röhögött″ – összegezte a referendum tapasztalatait Tarlós István.)

A hetedik parancsolat

„Egyes politikai közegek nem ismerik a Bibliát″ – utalt Tarlós korábbi csörtéjére, amelyben a DK-soknak azzal vágott vissza, hogy ők inkább az Ószövetséget ismerik. „Azzal hízelgek magamnak, hogy én talán jobban ismerem. Bizonyos hírharangoknak szeretném ráirányítani a figyelmét a tízparancsolat közül a hetedikre. Ne hazudj!″ – vezette fel az esemény apropóját Tarlós. (A főpolgármester egyébként rosszul tudja, nem ez a 7. parancsolat. Erről itt írtunk:)

Mint elmondta, intelme az Indexnek szólt, lapunk ugyanis a múlt heti cikkében hazudott a Római-parttal kapcsolatban. A hazugságok:

Tarlós: A parttól beljebb húzódó nyúlgát nem is a fővédvonal. A főpolgármester saját emlékeit idézve bizonyított: Az 1954-es árvíznél a katonák ötletszerűen dobálták le a homokzsákokat egy sorban, azok később szétporladtak, kis dombot hagytak maguk után. A következő években a kiskatonák jobb ötlet híján megint ide rakták a homokzsákokat. Idővel így alakult itt ki egy hagyományokon alapuló gát, ami azonban nem fővédvonal.

Érvünk: Cikkünkben egyáltalán nem írtunk fővédvonalról. Tény ugyanakkor, hogy az említett gát az elsődleges védvonal, erre a főváros kommunikációját végző Budapest.hu is így hivatkozik. Igaz ugyanakkor, eddig senki nem tudta, hogy mindez csak a kiskatonák és hagyomány miatt alakult így. Mindenesetre ez a gát marad az elsőrendű védvonal, akkor is, ha megépül a mobilgát.

Tarlós: A cikk keverte az ártér és a hullámtér fogalmát. Hullámtér a folyó és a gát közti tér. Ártér pedig az a terület, amelyet a folyó elönt akkor, ha nincs semmilyen gát.

Érvünk: Cikkünk is a hullámtér kifejezést használta.

Tarlós: Nem igaz, hogy Óbuda önkormányzata nem állt ki a mobilgát mellett. Ezt határozatokkal tudja bizonyítani.

Érvünk: Cikkünkben az szerepel: A mobilgát mellett az „óbudai önkormányzat sem állt ki teljes mellszélességgel.″ Lapunkat később meglepő módon maga a főpolgármester igazolta, amikor egy kérdésre válaszolva így beszélt az óbudai polgármesterről: „Bús Balázs nem tudja, mi a kompetenciája. Jobb lett volna, ha következetesen viselkedik. Határozatok szintjén egyértelmű volt az álláspontja, de nyilatkozatok szintjén ez nem volt egyértelmű.″ Ahogy tehát a legutóbbi, általunk is idézett közleményükből is kitűnik, Óbuda önkormányzata nem éppen harcos támogatója a mobilgátnak.

Tarlós: Az Index meg nem nevezett civilekre hivatkozik. Megengedhetetlen, hogy elfogult online kérdőívek eredményét közöljük, amely szerint csupán 6 százaléknyian támogatják a mobilgátépítést.

Érvünk: A kérdőíven a gátellenes válaszok is megjelölhetők. Mivel az online ívről lapunk is hírt adott, nem csak elfogult zöldek válaszolhattak. A kérdőívet hétfő délutánig 2500 ember töltötte ki, a válaszok alapján 91 százaléknyian védenék meg a part menti erdősávot, 94 százalék pedig nem a Tarlós-féle árvízvédelem mellett foglalt állást.

A főpolgármester az általa megkérdőjelezett civilekkel szemben idézte a Római Partért egyesület közleményét. Ez az egyesület a parton hotelt üzemeltető Egri Gábor kezdeményezésére és vezetése mellett működik azért, hogy a város építsen mobilgátat a környékre.