Ingyenes a MÁV a hétvégén

2013.09.22. 09:45

Az autómentes nap programjai és a Nemzeti Vágta miatt jelentős forgalomkorlátozásokra kell számítani ma is Budapesten. Az Andrássy út hétfő hajnalig teljes hosszában le lesz zárva, több autóbusz módosított útvonalon közlekedik, forgalmi engedély bemutatásával pedig ingyen utazhatunk vonattal.

A 75-ös trolibuszok a szombati üzemkezdéstől a vasárnapi üzemzárásig az Ajtósi Dürer sor - Hermina út - Állatkerti körút - Gundel Károly út - Dózsa György út módosított útvonalon közlekedik. Szintén módosított útvonalon közlekedik a péntek esti első indulási időponttól a hétfő hajnali utolsóig a 979-es éjszakai busz. A Dózsa György út zárása miatt pedig vasárnap 8 óra és 20 óra között módosított útvonalon szállítják az utasokat a 20E, a 30-as és 30A buszok.

A hétvégi forgalomkorlátozásokról és megváltozott menetrendekről itt olvashat részletesen.

A forgalmi engedélyt bemutató utasok pedig a MÁV-Start és a GYSEV járatain - bármely belföldi forgalomban közlekedő vonaton - ma a másodosztályon díjmentesen utazhatnak. Első osztályú utazás esetén a teljes árú kocsiosztály-különbözeti díjat, a feláras vonatok esetében (például InterCity vonatok) a pót- és a helyjegyet, a pótjegyet vagy a gyorsvonati pótjegyet külön meg kell vásárolni.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infrastruktúráért felelős államtitkára hétfőn az európai mobilitási hét nyitórendezvényén arról beszélt, hogy változtatni kell a közlekedési szokásokon a tiszta levegő érdekében, a fenntartható közlekedés megvalósításában pedig személyes felelősséget is vállalni kell.

Az első autómentes napot 1997-ben tartották Franciaországban. A kezdeményezés lényege, hogy az egyébként gépkocsit használó városlakók egy napra tegyék le autójukat és próbálják ki az alternatív közlekedési módokat. Az Európai Bizottság a rendezvényt - amelyet hagyományosan szeptember 22-én rendeznek meg - 2000-ben európai kezdeményezéssé nyilvánította. Budapesten 12. éve rendezik meg a programsorozatot.