Köves kupakot kapnak a pesti fák

2013.09.24. 11:24

Döbbenten vették észre a Járókelő.hu olvasói, hogy az egyik Kálvin téri fa gyökerét lebetonozták. Hamar kiderült azonban, hogy a Főkert Zrt. egy új, speciális, víz- és légáteresztő műgyanta burkolatot alkalmazott a korábbi díszkő, majd murvaburkolás helyett. A technológia még nem elterjedt, de ez a jövő.

A Kálvin tér felújítását három évvel ezelőtt végezték, ez az idős fa mint maradó fa szerepelt a felújításkor. Sajnos, a kivitelező nagyon szűk fahelyet hagyott szabadon, a gyökérzóna nagy részét leburkolta, írta lapunk érdeklődésére a Főkert.

fa
Fotó: Járókelő.hu

A Sophora fafajra jellemző, hogy a felszínen gyökerezik, és két év után a burkolat megrepedezett, összetört, balesetveszélyessé vált. A kivitelező ugyan felszedte a törött burkolatot, helyébe murvát terített, de a kipergő murva ugyanolyan balesetveszélyes helyzetet teremtett, mint amilyen előtte volt. Erre jogosan több lakossági panasz is érkezett.

Ezért a Főkert úgy döntött, hogy speciális, víz- és légáteresztő műgyanta burkolatot alkalmaz, ami a Rákóczi téren, a Margitszigeten, és az Erzsébet téren már jól bevált, és ami hosszú távra megoldja a balesetveszélyes helyzetet.

A technológiát tavaly az Erzsébet tér külső járdájában is alkalmazták. A fasorban található fiatal és nagyon idős fák azóta is jól vannak.

Arra a kérdésre, hogy mennyire olcsó ez a megoldás, a Főkert azt válaszolta, hogy ha azt vesszük alapul, hogy a nagyon drága faveremrácsokat sajnálatos módon folyamatosan ellopják Budapest-szerte, akkor mindenképpen ez a jövő.

Az anyag kétkomponensű műgyanta és kavics vagy kőzúzalék keveréke, amely megszilárdulás után tartós, jól járható felületű, víz- és légáteresztő, illetve fagyálló réteget alkot. A lehulló csapadék átfolyik rajta, és az alépítményen keresztül a talajba jut; a talajpára számára is átjárható.