Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Köves kupakot kapnak a pesti fák

2013.09.24. 11:24

Döbbenten vették észre a Járókelő.hu olvasói, hogy az egyik Kálvin téri fa gyökerét lebetonozták. Hamar kiderült azonban, hogy a Főkert Zrt. egy új, speciális, víz- és légáteresztő műgyanta burkolatot alkalmazott a korábbi díszkő, majd murvaburkolás helyett. A technológia még nem elterjedt, de ez a jövő.

A Kálvin tér felújítását három évvel ezelőtt végezték, ez az idős fa mint maradó fa szerepelt a felújításkor. Sajnos, a kivitelező nagyon szűk fahelyet hagyott szabadon, a gyökérzóna nagy részét leburkolta, írta lapunk érdeklődésére a Főkert.

fa
Fotó: Járókelő.hu

A Sophora fafajra jellemző, hogy a felszínen gyökerezik, és két év után a burkolat megrepedezett, összetört, balesetveszélyessé vált. A kivitelező ugyan felszedte a törött burkolatot, helyébe murvát terített, de a kipergő murva ugyanolyan balesetveszélyes helyzetet teremtett, mint amilyen előtte volt. Erre jogosan több lakossági panasz is érkezett.

Ezért a Főkert úgy döntött, hogy speciális, víz- és légáteresztő műgyanta burkolatot alkalmaz, ami a Rákóczi téren, a Margitszigeten, és az Erzsébet téren már jól bevált, és ami hosszú távra megoldja a balesetveszélyes helyzetet.

A technológiát tavaly az Erzsébet tér külső járdájában is alkalmazták. A fasorban található fiatal és nagyon idős fák azóta is jól vannak.

Arra a kérdésre, hogy mennyire olcsó ez a megoldás, a Főkert azt válaszolta, hogy ha azt vesszük alapul, hogy a nagyon drága faveremrácsokat sajnálatos módon folyamatosan ellopják Budapest-szerte, akkor mindenképpen ez a jövő.

Az anyag kétkomponensű műgyanta és kavics vagy kőzúzalék keveréke, amely megszilárdulás után tartós, jól járható felületű, víz- és légáteresztő, illetve fagyálló réteget alkot. A lehulló csapadék átfolyik rajta, és az alépítményen keresztül a talajba jut; a talajpára számára is átjárható.