Szombattól felújítják az 1-es villamost

2013.09.25. 18:29 Módosítva: 2013.09.25. 20:36

Szeptember 28-án, szombaton kezdődik az 1-es villamos pályafelújítása. A több mint két éven át tartó beruházás első ütemében a villamosvonalnak a Bécsi út és a Lehel utca közötti szakaszát újítják fel, korszerűsödnek a megállók, illetve az áramellátó- és jelzőberendezési rendszer is – derül ki a BKK közleményéből.

A december közepéig tartó első munkálatok idején a Bécsi út és a Lehel utca között az 1V, az Óbuda, Bogdáni út és a Lehel utca között a 101V jelzésű villamospótló autóbuszok közlekednek, míg az 1-es és 1A villamos is csak a Lehel utcáig közlekedik a Közvágóhíd H, illetve a Népliget M felől. A felújítás idején megváltozik az óbudai és angyalföldi csatlakozó járatok menetrendje és a közúti közlekedés rendje is a Róbert Károly körúton.

Villamosközlekedés

Szeptember 28-ától, szombattól várhatóan december közepéig az 1-es és az 1A villamosok rövidített útvonalon közlekednek.

  • 1-es villamos: Közvágóhíd H és Lehel utca között;
  • 1A villamos: Népliget M és Lehel utca között közlekedik.

A villamosok a Lehel utcánál ideiglenes végállomáson fordulnak meg: a jelenlegi villamosmegállóval ellentétes oldalon, a Lehel utca kereszteződése előtt, a bútoráruházzal szemben lesznek az ideiglenes peronok. Az ideiglenes végállomást a Lehel utca kereszteződésénél kijelölt gyalogos átkelőhelyen keresztül lehet megközelíteni a Róbert Károly körút mindkét oldaláról, ahol a villamospótló autóbuszok megállója is lesz.

V1-Róbert-Károly-krt.-Lehel-utca
Fotó: BKK

Az 1-es és az 1A villamosok a rövidített útvonalon az egyébként megszokott menetrend szerint közlekednek.

Villamospótló autóbuszok közlekedése

Szeptember 28-ától, szombattól várhatóan december közepéig az 1-es és az 1A villamosok helyett pótlóbuszok közlekednek a Bécsi út, illetve Óbuda, Bogdáni út és a Lehel utca között.

A villamosok pótlására két járatot indítunk: 1V és 101V jelzésű autóbuszokat. Pestről Buda felé az 1V és a 101V buszok megállnak a Szentlélek térnél. Budáról Pest felé viszont az Árpád híd forgalomtechnikai adottságai miatt az 1V buszok nem, csupán a 101V buszok állnak meg a Szentlélek térnél (ezért is indítottunk kétféle buszjáratot a villamos pótlására), így a Vörösvári útról a Szentlélek térre csak a 137-es, 218-as vagy a 237-es busszal lehet eljutni.

Sávlezárás az Árpád-hídon

A munkavégzés idején a közúti forgalomban is korlátozásokra kell számítani, ugyanakkor az érintett útszakaszon irányonként minimum 2-2 forgalmi sávot biztosítanak az autóforgalom számára. A villamospótló buszok közlekedésének gyorsítására ideiglenes autóbuszsávot jelölnek ki mindkét irányban a Róbert Károly körút Teve utca és Lehel utca közötti szakaszán és megmarad a Vörösvári úton az Árpád híd felé a jelenleg is kijelölt autóbuszsáv.

Az ideiglenes Lehel utcai villamos-végállomás előkészítése miatt a Róbert Károly körút Árpád híd felé vezető oldalán a Lehel utca előtt a belső két sávot lezárják. Ez az állapot mindaddig fennmarad, amíg az ideiglenes villamos-végállomás működésére szükség van.

Az Árpád híd mindkét irányban csak 2-2 forgalmi sávon lesz járható. Ez jelentősen csökkenti a híd áteresztő képességét, ezért a BKK a Megyeri hidat javasolja a gépkocsival közlekedőknek.

A villamosvágányok felújítása idején számos kisebb, időszakos forgalomkorlátozásra is számítani kell majd. Ezekről a BKK mindig tájékoztatást ad majd.

Új rend, új közlekedési lámpák

A BKK közölte részletesen, hogy a forgalmi rend hogyan változik a fő közlekedési csomópontokban

Róbert Károly körút – Lehel utca csomópont

A Lehel utca mindkét iránya felől érkezők számára tiltott lesz a balra kanyarodás a Róbert Károly körút felé. A csomópontban zajló munkák miatt a Lehel utca egyenes irányban csak 1-1 forgalmi sávon lesz járható.

Árpád híd pesti hídfő – Népfürdő utcai felhajtó (Buda felé) csomópont

A csomópontban kikapcsolják a jelzőlámpát és forgalombiztonsági okokból a híd felé csak 1 sávon engedélyezik a közlekedést. Jelentősebb torlódás várható a Népfürdő utcai felhajtóágon.

Róbert Károly körút – Váci út csomópont

A Váci úton befelé közlekedők számára ideiglenesen nem lesz lehetséges a Róbert Károly körútra történő balra kanyarodás, valamint a Róbert Károly körútról balra, a városközpont irányban a Váci útra való kanyarodás sem. Ugyanebben a csomópontban a Váci útról az Árpád híd felé Buda irányába, valamint az Árpád híd felől balra a Váci úton Újpest irányába továbbra is 2-2 sávon haladhatnak majd a járművek. Az Újpest felől jövők a Kacsóh Pongrác úti felüljáró felé elsősorban a Vizafogó utca – Népfürdő utca – Árpád híd útvonalat, másodsorban a Szegedi út – Reitter Ferenc utca, majd Vágány utca útvonalat választhatják. A Róbert Károly körútról a Váci út helyett a centrum irányába választható a Reitter Ferenc utca – Vágány utca útvonal, valamint az Árpád hídról lehajtva jobbra a Népfürdő utca. Aki teheti az M0-ás körgyűrűn kerüljön.

Róbert Károly körút – Teve utca csomópont

Nem lesz engedélyezett a Róbert Károly körútról a Teve utcába történő balra kanyarodás, valamint a Teve utcából a Róbert Károly körútra történő balra kikanyarodás sem.

Róbert Károly körút – Papp Károly utca csomópont

A Papp Károly utcából balra kikanyarodás csak 1 forgalmi sávon lesz lehetséges. A Teve utcai kapcsolat részleges pótlására az Árpád híd felől érkezők a Papp Károly utcánál tengelyben visszafordulhatnak.

Új jelzőlámpák

Új ideiglenes jelzőlámpával biztosított gyalogátkelőhely létesül a Róbert Károly körút – Lehel utca csomópontban az ideiglenes villamos-végállomás peronjának gyalogos megközelítésére. Új ideiglenes jelzőlámpa létesül a Róbert Károly körút – Reitter Ferenc úti csomópontban is, ezzel segítve a kizárólag a Lehel utca felé a villamospótló autóbuszok fordulását.