Bálna: 7,5 milliárdot kell fizetnie Budapestnek

2013.09.26. 07:40 Módosítva: 2013.09.26. 09:00

A fővárosi önkormányzat köteles megfizetni az MKB Banknak a 2008-ban, a CET-beruházással kapcsolatban kötött hitelkeret-megállapodás alapján fennálló pénzügyi adósságot, döntött szerdán  a Pécsi Ítélőtábla.

A Népszabadság szerint az ítélőtábla részben módosította a márciusi elsőfokú közbenső ítéletet, ám ez a per alapkérdését nem érinti: a szerződést érvényesnek ismerte el a bíróság. A szolgáltatási szerződés felmondása esetén ezért az önkormányzat köteles megfizetni az adósságot.

A főváros fizetési kötelezettségének jogalapja ezzel jogerőssé vált. Most már csak az összeget kell a Pécsi Törvényszéknek megszabnia. Bár a tegnapi döntés ennek minimumösszegét előre meghatározta, a fennálló pénzügyi adósság 28 millió euróra – mintegy 7,5 milliárd forintra rúg. Az ítélőtábla azt is kimondta, hogy mindezen nem változtat az, hogy a szerződés felmondással vagy közös megegyezéssel szűnt meg, fel sem merülhet a szerződés részleges érvénytelensége, illetve a tiltott állami támogatás kérdése.

Az épületegyüttesre eddig 8,5 milliárd forintot költöttek, a pénz 90 százalékát az MKB adta. A fideszes városvezetés kezdetben az MKB-val kötött közvetlen megállapodás érvényességét is vitatta, miközben lassította a projektet. A generálkivitelező WHB Építő Kft. hiába jelentette készre az épületet 2010 végén, a fővárosi önkormányzat különféle hiányosságokra hivatkozva nem vette át, mert akkor ki kellett volna fizetnie a szolgáltatási szerződést időközben felbontó projektcéget, a Porto Investment Kft.-t.

Több hónapos huzavona után végül diszkontáron megvásárolta a kivitelezők követelését, így csökkentve a Porto s vele az MKB követelését. Az MKB válaszul 2012 elején beperelte az önkormányzatot.

Bagdy: valamennyit biztos fizetni kell

Szembekerültünk a sötét múlt egy darabjával, így kommentálta Bagdy Gábor főpogármester-helyettes a bíróság döntését az adósság kifizetéséről, arra célozva, hogy a szerződést a korábi városvezetés kötötte meg. Bár az ítélet jogerős, a főváros a Kúria elé viszi az ügyet. Valamennyit biztos fizetni kell, de hogy mennyit, annak eldöntése egy következő lépcsőfok lesz, becsülte fel a fővárosnál jelentkező anyagi terhet a főpolgármester-helyettes. Hozzátette: a bírósági döntés nem befolyásolja a Bálna október végére tervezett nyitását.

Információink szerint a bank az alapkövetelésen felül 4 millió euró késedelmi kamatra is számít.