Budára kell most menni az Árpád hídon

2013.09.30. 08:08

Ma, szeptember 30-án, hétfőn elkezdődött az 1-es villamos pályafelújítása. A több mint két éven át tartó beruházás első ütemében a villamosvonalnak a Bécsi út és a Lehel utca közötti szakaszát újítják fel. A tömegközlekedés gördülékeny, az autós forgalmat viszont az Árpád hídon Pest irányába megfogta a felújítás miatti sávlezárás.

Az utasok valószínűleg felkészültek a felújításra, kollégánk a következőt jelentette a Hidegkúti Stadiontól: „A reggel hétkor megszokotthoz képest kevesebb utas van a villamoson. Én a Hidegkuti Stadionnál szálltam fel, és még Zugló vasútállomásnál is bőven volt ülőhely, pedig egyébként itt már azért tülekedés szokott lenni. A Népliget irányába viszont rendre megpakolt szerelvények mentek”.

A forgalomirányítók szerint a villamospótló buszok percenként indulnak. A BKK munkatársai tájékoztatókat osztogatnak a felújításról, a buszokon pedig minden megállóban bemondják, hogy melyik járat és meddig közlekedik.

2013_0930_buszok_kovetes

A tömegközlekedés gyorsaságáról számolt be egy másik kollégánk is: „Az Árpád hídnál az aluljáróban egyértelműen ki van táblázva, hogy honnan indul a villamospótló. Ahogy felértem a megállóba, azonnal jött a busz, félig üresen. A Dagálynál villogóra volt állítva a közlekedési lámpa, 50-55-tel jöttünk végig. Sokkal gyorsabban ért át a hídon, mint az utóbbi hónapokban csak 20-30-cal döcögő villamos. A géphang minden megállónál bemondta, hogy ez a villamospótló, és a Bécsi útig megy.”

2013_0930_beketerrol_robert_karolyig_lehelen

A közúti forgalmat azonban lassította a felújítás, a Szentendrei úton például a Pók utcai vasúti felüljárótól már csak araszolva lehet az Árpád híd irányába haladni. Az Árpád hídon Pest irányából gond nélkül haladhatnak az autók, míg Buda felől dugó van.

Olvasónk, Ádám így foglalta össze hétfő reggeli tapasztalatait:

  • Lehel u. ( Lehel tér felé) a Róbert Károly körúttól a Béke térig ért a sor 7:10-kor. (Időközben kollégánktól megtudtuk: 8:45-re már a Frangepán utcáig ért a sor)
  • Reitter Ferenc utca a Róbert Károly körút felé a Fáy utcáig bedugulva, alkalmanként a Zsinór utcát is elérte a sor vége (7:50-kor). Ez azért is problémás, mert az itt közlekedő buszok (30,30A,20E,230) sem tudnak haladni, megállóba beállni ill. kiállni is nehézkesen tudnak, tehát itt a tömegközlekedést is erősen megfogja a felújítás. (A 105-ös buszt is ide terelték)
  • Ez utóbbi szökőútjaként próbálják használni az autósok a Dévényi utcát, ami szintén hosszan bedugul.
  • A Reitterről érkező megnövekedett forgalom egy része elmegy visszakanyarodva a Róbert Károly körútra, a továbbiak az amúgy is minden reggel beduguló Vágány utcát terhelik, hatalmas sort alakítva így.
  • Róbert Károlyról Árpád híd irányába haladók menekülni próbálva a körútról lehajtanának a Reitterre, de a lámpák megfogják a sort, és összeér alkalmanként az M3-ról ebbe az irányba érkezőkkel.

A Szentendrei útról az Árpád hídra felhajtás hosszabb időt vesz igénybe a torlódás miatt, a torlódás viszont a Váci útnál megszűnik, és jól lehet haladni egészen a Lehel utcáig. A pesti hídfőnél Buda felé nincs hasonló probléma.

2013_0930_ateresztokepesseg_a_lehel_robert_karoly_keresztezodesben

A december közepéig tartó első munkálatok idején a Bécsi út és a Lehel utca között az 1V, az Óbuda, Bogdáni út és a Lehel utca között a 101V jelzésű villamospótló autóbuszok közlekednek, míg az 1-es és 1A villamos is csak a Lehel utcáig közlekedik a Közvágóhíd H, illetve a Népliget M felől. A felújítás idején megváltozik az óbudai és angyalföldi csatlakozó járatok menetrendje és a közúti közlekedés rendje is a Róbert Károly körúton.

Villamosközlekedés

Szeptember 28-ától, szombattól várhatóan december közepéig az 1-es és az 1A villamosok rövidített útvonalon közlekednek.

  • 1-es villamos: Közvágóhíd H és Lehel utca között;
  • 1A villamos: Népliget M és Lehel utca között közlekedik.

Villamospótló autóbuszok közlekedése

Szeptember 30-ától, hétfőtől várhatóan december közepéig az 1-es és az 1A villamosok helyett pótlóbuszok közlekednek a Bécsi út, illetve Óbuda, Bogdáni út és a Lehel utca között.

A villamosok pótlására két járatot indítanak: 1V és 101V jelzésű autóbuszokat. Pestről Buda felé az 1V és a 101V buszok megállnak a Szentlélek térnél. Budáról Pest felé viszont az Árpád híd forgalomtechnikai adottságai miatt az 1V buszok nem, csupán a 101V buszok állnak meg a Szentlélek térnél (ezért is indítottunk kétféle buszjáratot a villamos pótlására), így a Vörösvári útról a Szentlélek térre csak a 137-es, 218-as vagy a 237-es busszal lehet eljutni.

Sávlezárás az Árpád-hídon

A munkavégzés idején a közúti forgalomban is korlátozásokra kell számítani, ugyanakkor az érintett útszakaszon irányonként minimum két-két forgalmi sávot biztosítanak az autóforgalom számára. A villamospótló buszok közlekedésének gyorsítására ideiglenes autóbuszsávot jelölnek ki mindkét irányban a Róbert Károly körút Teve utca és Lehel utca közötti szakaszán, és megmarad a Vörösvári úton az Árpád híd felé a jelenleg is kijelölt autóbuszsáv.

Az ideiglenes Lehel utcai villamos-végállomás előkészítése miatt a Róbert Károly körút Árpád híd felé vezető oldalán a Lehel utca előtt a belső két sávot lezárják. Ez az állapot mindaddig fennmarad, amíg az ideiglenes villamos-végállomás működésére szükség van.

Az Árpád híd mindkét irányban csak két-két forgalmi sávon lesz járható. Ez jelentősen csökkenti a híd áteresztő képességét, ezért a BKK a Megyeri hidat javasolja a gépkocsival közlekedőknek.