Térképen a hajléktalanmentes zónák

2013.10.14. 13:29

Novemberi ülésén fogadja el a fővárosi önkormányzat azt az előterjesztést, ami meghatározza, hol lehetnek Budapesten a hajléktalanmentes övezetek.

Az alaptérkép, ami még kiegészülhet - Forrás: Főpolgármesteri hivatal
Az alaptérkép, ami még kiegészülhet - Forrás: Főpolgármesteri hivatal

A szabálysértési törvény eleve kijelöli a világörökségi területeket Magyarországon, ahol hajléktalan már most sem tartózkodhat életvitelszerűen. Ezt a fővárosi önkormányzat és a többi kerületi önkormányzat kiegészítheti újabb területekkel. Erről tartott sajtótájékoztatót Tarlós István főpolgármester.

Ami egyelőre biztos mint jövendőbeli hajléktalanmentes zóna (a világörökségi terület, pl. a budai Vár, Duna-part mellett): a 29 kiemelt fővárosi aluljáró, játszóterek, köznevelési intézetek, valamint a hidak és közúti felüljárók környéke. Ha a kerületek 10 napon belül megküldik kiegészítéseiket a fővárosnak, akkor még ősszel megszülethet a végleges rendelet az övezetekről.

A 29 aluljáró, ahol tilos lesz hajléktalankodni

Ajtósi Dürer sor, Astoria, Blaha L. tér, Bocskai út – Fehérvári út, Boráros tér, Deák tér, Déli pu., Ecseri út, Corvin-negyed, Ferenciek tere, Flórián tér, Goldmann György tér, Határ út, Kálvin tér, Keleti pu., Lehel út – Róbert Károly krt., Margit híd (budai hídfő), Móricz Zs. körtér, Nagyvárad tér, Népliget, Nyugati tér, Örs vezér tér, Pöttyös utca, Szentlélek tér, Váci út – Csanádi u., Váci út – Dózsa György út, Váci út – Ipoly u., Váci út – Róbert Károly krt., Váci út – Victor Hugo u.

Ha ezekben a zónákban a hatósági ember életvitelszerű tartózkodást tapasztal (megágyazás, kuckóépítés stb.), akkor a jogszabály szerint felszólítja a hajléktalant a távozásra. Ha nem távozik, akkor beviheti a rendőrségre. (Az életvitelszerű közterületen tartózkodásnak nincs jelenleg objektív, jogszabályban leírt definíciója.)

A fővárosi önkormányzat az elmúlt két évben 700 új férőhelyet, valamint egy kórházat biztosított a hajléktalanoknak a főpolgármester elmondása szerint. Jelenleg az éjjeli menedékek 2500 férőhelyének 85 százalékát foglalják el, az átmeneti szállások (itt saját ágya van mindenkinek) pedig 100 százalékos kihasználtsággal működnek. A 700 férőhelynyi krízisszállással együtt összesen 6200 hajléktalant tud az ellátórendszer éjszakára fogadni.

A budapesti hajléktalanok számát különböző felmérések 10 és 30 ezer közé becslik. Tarlós azonban azt mondja: aki számot mond, az vagy naiv, vagy hazudik. A hajléktalanok száma ugyanis megállapíthatatlan szerinte.