Devizahitelesek tüntetnek, lelassul a város

2013.10.20. 08:26

"Vasárnap 11 és 15 óra között a metrópótló haladási vonalának érintésével demonstrációt tartanak Budapesten, ami miatt az egyes szakaszokon és csomópontokon várhatóan 20-30 perces időszakos útlezárások lesznek" - figyelmezteti az utasokat a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán.

A BKK szerint a zárások előreláthatóan nagyobb torlódásokat fognak okozni, és időnként jelentősen lassítani fogják a kettes metrót pótló buszokat. A BKK megjegyezte: kérték a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, a lehetőségekhez mérten biztosítsák, hogy minél rövidebb ideig tartson a metrópótló buszok esetleges forgalomkorlátozása.

A tüntetők a Nagykörút—Rákóczi út—Kerepesi út—Hungária körút útvonalon haladnak. A BKK alternatív útvonalként a 4-6-os villamost, az M3-as metrót, az Örs vezér tere felől a belvárosba jutáshoz pedig a 3-as villamost és az M1-es vagy az M3-as metrót ajánlja.

A demonstráció után 15 és 18 óra között a 20E, a 30-as, a 30A és a 230-as autóbusz és a 75-ös trolibusz módosított útvonalon közlekedik.

A devizahitelesek egyik autós tüntetése Ócsáról indult. A szervező Kásler Árpád és a Nem Adom a Házam Mozgalom.

A devizahitelesek tarthatatlan helyzetére akarják felhívni a figyelmet egy másik vasárnapi tüntetés is. Ez a menet a Hősök teréről a Keleti pályaudvar felé indult, a mintegy 35 autóból álló konvojt hat motoros rendőr és hat rendőrautó biztosítja.

A demonstráció szervezője, Balogh Béla, a Koppány Csoport elnöke indulás előtt arról beszélt: Orbán Viktor szerint a civileknek kell összefogniuk a probléma megoldására, csak ők tudnak nyomást gyakorolni. Balogh remélte, hogy a vasárnap megjelentek elegen lesznek a nyomásgyakorláshoz.

A tüntetők követelték, hogy azonnal függesszék fel a hitelfizetéssel elmaradt emberek kilakoltatását, és azt hangoztatták, hogy „ki kell vívjuk az anyagi függetlenségünket”. Volt, aki Pápáról vagy Debrecenből jött el a tüntetésre. 

Nem sokkal délután fél egy előtt értek a Ferenc körút és az Üllői út találkozásához. A tervezett menetrend szerint itt délben kellett volna csatlakozniuk a másik, Ócsáról indult menethez, de az fél egyre még nem érkezett meg. A konvoj az Üllői út és a Páva utca közötti szakaszon parkolt le, elfoglalva az úttest egyik sávját, kisebb fennakadást okozva a közlekedésben. Itt fogják bevárni a másik (a szervezők szerint több mint 300 kocsiból álló) autóskonvojt, majd a délután folytatják az autós vonulást.

A tervezett útvonal a Budapesti Közlekedési Központ információi szerint a József körút-Rákóczi út-Kerepesi út-Hungária körút-Róbert Károly körút-Árpád híd-Pacsirtamező utca-Nagyszombat utca-Bécsi út-Vörösvári út-Árpád híd-Róbert Károly körút-Váci út-Dózsa György. Miután megérkeztek a Dózsa György útra, várhatóan délután három és hat óra között az autósok a Dózsa György út Ajtósi Dürer sor felé vezető sávjában fognak várakozni.