Iránybuszt vezet be a BKK Óbudán

2013.10.24. 11:06

November 4-től két új, sajátos buszjáratot vezet be a BKK és a BKV. Aranyhegyen és részben Ürömhegyen új mikrobuszjárat indul iránybuszként, 219-es jelzéssel, a Csúcshegyen pedig a 260-as csuklós busz hosszabbítja meg a jelenlegi vonalát, ha az utasok úgy kívánják.

A 219-es iránybusz és a 260-as csak részben iránybusz kezdetben tesztüzemben közlekedik. A BKK azzal indokolja bevezetésüket, hogy az Aranyhegyen és a Csúcshegyen lakók már régebb óta szeretnének tömegközlekedést a térségben, hogy ne kelljen kilométernyi sétát tenniük az első megállóig.

A csúcshegyi terület tömegközlekedésbe történő bekapcsolására a jelenleg is közlekedő 260-as autóbusz vonalát hosszabbítják meg Harsánylejtő Kertvárosig. Ez a járat közvetlen kapcsolatot teremt a Nagykörúttal és az M2-es metróvonallal. A tesztüzemben az autóbuszok csak abban az esetben teszik meg a kertvárosig tartó új vonalszakaszt, ha az utazási igényt előzetesen jelezték, akár telefonon, akár a buszon utazók az autóbuszvezetőnél. A mai csuklós autóbuszoknak belefér a menetrendjébe a néhány perces többletút.

Az Aranyhegy és részben az Ürömhegy tömegközlekedésbe történő bevonására új járatot indítanak 219-es jelzéssel, reflektálva a térségben lakók igényére. Az aranyhegyi úthálózat nagyobb méretű járművek rendszeres közlekedtetésére alkalmatlan, így mindenképpen kisebb méretű, az úthálózat sajátosságaihoz és a várható utazási igényekhez jobban igazodó jármű kellett ezért ott mikrobuszok járnak majd.

iránybusz

A 219-es autóbuszjárat teljesen új sajátosságokkal rendelkező eleme lesz a főváros tömegközlekedésének, hiszen az útvonala sem lesz állandó, és az utasok sem a megszokott, kiépített megállóhelyeken szállhatnak fel. Ez a közlekedési mód rendkívül rugalmas, a járatok csak előzetes igénybejelentés esetén közlekednek majd és csak azt a vonalszakaszt érintik, ahonnan tényleges utazási igényt jelentettek be a diszpécserközpontba.

A iránybusz közlekedési mód nem teljesen ismeretlen a fővárosban, hiszen a 937-es éjszakai autóbuszjárat közel tíz éve működik ilyen módon, a nappali közlekedésben ugyanakkor ez lesz a rendszer bemutatkozása.