Ágnes
-1 °C
2 °C

Hétfőtől feltúrják a 3-as villamos vonalát

2013.11.04. 06:16

Hétfőn kezdődik a 3-as villamos pályájának felújítása az Örs vezér tere és a Mázsa tér között, az utasokat pótlóbuszok szállítják.

A 3-as villamosvonal a Mexikói út és a Gubacsi út közötti 13 kilométeres pályájának helyreállításával megszűnnek a jelenlegi, helyenként 10-30 km/órás sebességkorlátozások, így érezhetően csökken majd az utazási idő – közölte a BKK. A Bihari úton a jelenlegi egyvágányú villamospályát kétvágányúvá alakítják át, ezzel is rövidítve a villamosok menetidejét A Kápolna utcában új visszafordítási lehetőség létesül, majd megújul a villamospálya a Mexikói úton is.

Kicserélik a vágányokat és a felsővezeték-hálózatot, az utasvárókat, felújítják a peronokat, az utcabútorokat. A Mázsa tér és az Örs vezér tere közötti szakaszon a Kőrösi Csoma Sándor úton az Ónodi utcától a Kápolna utcáig füvesítik a vágányokat, a munkákkal várhatóan 2014 nyarának elején végeznek.

A felújítás miatt a pályát használó villamosok közlekedése megváltozik. A 3-as villamos a Mexikói út és az Örs vezér tere, valamint Kőbánya alsó vasútállomás és a Gubacsi út között jár. A 28-as és 28A villamosok rövidített útvonalon, Kőbánya alsó vasútállomásig szállítanak utasokat.

A Maglódi úton csak a 37-es és a 37A villamos közlekedik. Nyolc és 16 óra között mindkettő a Blaha Lujza tér és az izraelita temető között jár, 8 óra előtt és 16 óra után pedig a 37A-val lehet utazni, az Új köztemetőig.

A 62-es villamos Rákospalota MÁV-telep és az Örs vezér tere között szállít utasokat. A 62A a felújítás ideje alatt nem jár.

A kimaradó szakaszokon a 3-62V jelzéssel közlekedik pótlóbusz az Örs vezér tere és Kőbánya alsó vasútállomás között a Fehér út-Kőrösi Csoma Sándor út útvonalon.

A 3-as villamosvonal a Mexikói út és a Gubacsi út közötti szakaszának helyreállítására és korszerűsítésére kötött kivitelezési szerződés értéke nettó 11 milliárd forint. A beruházás 94 százalékban EU-s forrásból valósul meg. A rekonstrukciót a Fővárosi Önkormányzat megbízásából az A-Híd Építő Zrt. kezdi el hétfőn.